Учени от университета в Хелзинки са разработили молекула, която може

...
Учени от университета в Хелзинки са разработили молекула, която може
Коментари Харесай

Нов препарат ефективно ще бори коронавируса в първия ден

Учени от университета в Хелзинки са създали молекула, която може да инактивира S-протеина на ковид SARS-CoV-2 и да обезпечи ефикасна краткосрочна отбрана против зараза. Това оповестява изданието News Medical. Предварителните резултати от изследването към момента не са рецензирани от други специалисти.

Клетъчни култури и изследвания върху животни демонстрират, че TriSb92 - новата молекула, създадена от откривателите, защищава от коронавирусна зараза в продължение на най-малко осем часа даже в случаи на висок риск от експозиция. За разлика от отбраната на имунизацията, резултатът на TriSb92 стартира незабавно след използването на препарата.
„ При скотски модели, назално прибавен, TriSb92 предлага отбрана против зараза в обстановка на експозиция, при която всички незащитени мишки са инфектирани " - споделя Анна Мякела, водещ създател на плана.
Данните от научните проучвания сочат, че действието му е мощно дейно даже при висок риск от зараза. Действието на молекулата стартира незабавно след назално приложение в тялото и е надалеч от неприятните асоциации, свързани с имунизацията. Молекулата на препарата се цели в региона от шиповия протеин, в която той се свързва с рецептора на човешките кафези и разрешава на вируса да влезе в клетката.
В своята обява учените настояват, че TriSb92 може да предотврати развиване на атипична пневмония при болест с един добре прочут на науката вирус, който избухна и разтревожи света при започване на 21 век - SARS. Това допуска, че е допустимо изследваната молекула да пази организма освен от COVID-19, само че и от други евентуално рискови инфекции, чиито причинители ще са новите коронавируси. 
Очаква се клиничните изпитвания на препарата да стартират през есента. Учените още умуват дали това да е независим медикамент или да се ползва като допълнение на имунизациите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР