Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол

...
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол
Коментари Харесай

Учени разкриха връзката между приема на сол и риска от преждевременна смърт

Учени от Съединени американски щати потвърдиха, че хората, които поставят в допълнение сол в храната си, са изложени на по-голям риск от преждевременна гибел. Проучването, в което са взели участие повече от 500 000 души, е оповестено през днешния ден в European Heart Journal.

Натрият в хранителната сол (NaCl) усилва риска от рак, високо кръвно налягане и инсулт. Оценката на общия банкет на нездравословна хранителна добавка може да бъде направена посредством разбор на урината. Този способ обаче може да не отразява питателните привички, защото доста храни в началото съдържат високи равнища на сол.

Затова откривателите, ръководени от професор Лу Ци от Факултета по публично здраве и тропическа медицина към Университета Тулейн в Ню Орлиънс, Съединени американски щати, вземат решение да ревизират по какъв начин навикът на хората да прибавят сол към храната на масата въздейства на здравето им.

" В западната диета солта, добавяна на масата, съставлява 6-20% от общия банкет на субстанции. Това дава неповторима опция да се оцени връзката сред приема на натрий и риска от гибел ", сподели професор Ци.

Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, които са взели участие в UK Biobank. Между 2006 и 2010 година участниците са запитани какъв брой постоянно прибавят сол към храната си. Лицата, които са избрали да не отговорят, не са включени в разбора. Учените коригираха разбора въз основа на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол, раса, показател на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа интензивност, диета и общо здравословно положение. Участниците в изследването са следени приблизително девет години. За преждевременна се смята гибел, настъпила преди 75-годишна възраст.

При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна гибел е с 28% по-висок спрямо тези, които в никакъв случай или рядко употребяват солницата.

Проучването открива и по-ниска дълготрайност на живота измежду хората, които постоянно прибавят сол. На 50-годишна възраст продължителността на живота на дамите и мъжете, които непрекъснато прибавят натриев хлорид в чинията си, понижава надлежно с 1,5 и 2,28 години. Тези опасности са леко понижени при хората, които ядат доста плодове и зеленчуци. Както изяснява професор Ци, те са главен източник на калий, който има защитно деяние.

" Доколкото ми е известно, нашето изследване е първото, което прави оценка връзката сред добавената сол в храната и преждевременната гибел ", споделя той. - " Това дава нови доказателства в поддръжка на рекомендациите за смяна на хранителното държание.

Ученият счита, че даже малко понижаване на приема на натрий посредством понижаване на добавената на масата сол или отбягване на спомагателни порции от подобрителя на усета може да докара до обилни изгоди за здравето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР