Учени от НАСА откриха основни, необходими за съществуването на живота

...
Учени от НАСА откриха основни, необходими за съществуването на живота
Коментари Харесай

Откриха признаци на живот на сатурновата луна Енцелад

Учени от НАСА откриха съществени, нужни за съществуването на живота органични съставки във вода, изхвърлена от гейзери на повърхността на сатурновата луна Енцелад, заяви Сайънс алърт.

Специалистите анализирали химичния състав на струи вода и лед, които постоянно се изхвърлят през цепнатини в ледената кора на Енцелад. Пробите били взети благодарение на галактическия уред "Касини ".

Планетолозите разкрили разтворими субстанции, съдържащи атоми азот и О2, които са с основна роля за образуването на аминокиселини. Тези съединения може да влязат в дълбоководни химични реакции, осигурявайки "строителен материал " за поява на живи организми.

По мнението на учените, на дъното на океана под ледената кора на Енцелад е допустимо да има процеси, сходни със земните. Морска вода се смесва с магма и в следствие се образуват хидротермални извори с температура до 370 градуса Целзий. В сходни условия органични съединения се трансформират в аминокиселини, а минерални съставки разрешават живи организми да се развиват и развъждат без помощта на слънчева светлина.

В рамките на предходни проучвания също бяха открити органични субстанции, които обаче не се разтварят във вода, и по тази причина бе незнайно дали е допустимо да влязат в химични реакции покрай хидротермални извори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР