Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с

...
Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с
Коментари Харесай

Откриха фермент, който работи за развитието на рака

Учени от Копенхагенския университет свързват развиването на онкологичните болести с наличието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6. Резултатите са оповестени в списание Journal of Biological Chemistry, предава Българска национална телевизия.

Учените изяснили, че ферментът отсъства в здравите тъкани, само че в огромно количество се открива в клетките на раковите формирания.

Ферментът GalNAc-T6 започва процеса на преобразяване на здравите кафези в организма в ракови, като причислява захарните молекули с избрани белтъци. Това на собствен ред променя структурата на клетките и провокира агрегацията им (слепването им).

Клетките с гликозилирани белтъци, към които се причисляват остатъците от захарите, стартират да се развиват като ракови.

„ Когато отделяме GalNAc-T6, то образуването на тъканите се трансформира и стартират да наподобяват на хлътване на лигавичния епител, които бихте разкрили в здравото дебело черво ", показва един от създателите на проучването Ханс Вандал, съгласно EurekAlert, представен от РИА „ Новости ".

Както се показва в проучването, получените данни свидетелстват за това, че ферментът GalNAc-T6 „ по пътя на гликолизирането взе участие в онкогенната промяна ".

Предстои да се обясни тъкмо по какъв път присъединението на захарните молекули към избрани белтъци способства за аномалното развиване на клетките на организма. Вандал се надява, че разбирането на механизма на гликолизирането в раковите кафези ще способства за появяването на по-ефективни способи за диагностициране и лекуване на рака.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР