Учени от Италия откриха свидетелства, които сочат, че неизвестен вирус,

...
Учени от Италия откриха свидетелства, които сочат, че неизвестен вирус,
Коментари Харесай

Странен вирус, предаван при целувки, може да води до безплодие

Учени от Италия откриха свидетелства, които сочат, че незнаен вирус, който се популяризира посредством слюнката може да има връзка с необяснимото неплодородие при дамите.

Освен да ви накара да се замислите още един път, преди да се целувате с някого, откритието може да докара до нови благоприятни условия, които да оказват помощ на някои от 10-те % дами, които не могат да заченат дете.

Това не е първият път, когато вирусът, прочут като HHV-6A (един от няколко човешки херпес вируси) е бил обвързван с целувките, само че никой по-рано не е разкрил връзката му с безплодието, написа The Telegraph.

Екипът под управлението на Роберта Ризо от Университета на Ферара в Италия изследва 30 дами с необясними проблеми с плодовитостта и открива, че 13 (43%) са имали зараза с HHV-6A в матката. Вирусът не е открит в контролната група, включваща 36 дами без репродуктивни проблеми.

HHV-6A значително е още мистерия за учените. Инфекциите с него и с неговия непосредствен роднина HHV-6B нормално са „ тихи “ - протичат без забележими признаци.

Изследването, оповестено в научното издание PLOS One, открива, че всички дами, инфектирани с HHV-6А са имали извънредно високо количество цитокини - сигнални протеини, които оказват помощ клетките да взаимодействат, и играят значима роля в развиването на оплодената яйцеклетка и плода.

Установени са и високи равнища на  хормона естрадиол. Изследователите считат, че този хормон по някакъв метод да задейства инфекцията с HHV-6А.

Добрата вест е, че учените да открият по какъв начин да лекуват инфекцията, това би означавало, че засегнатите дами ще са могат да заченат, без да прибягват до скъпи и комплицирани процедури като оплождане ин витро.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР