Учени от БАН обявиха готовност да излязат на протести заради

...
Учени от БАН обявиха готовност да излязат на протести заради
Коментари Харесай

БАН поиска още 20 млн. лв. към бюджета си под заплаха от протести

Учени от Българска академия на науките оповестиха подготвеност да излязат на митинги поради неизпълнени претенции за по-висок бюджет за 2022 г. 

" Тук бих желала да напомня на господа ръководещите, че когато Българска академия на науките излезе на площада, нормално въпросното държавно управление, което сега ръководи, губи своето ръководство по-скоро или по-късно след нашия митинг. Не е неприятно това да се има поради ", казва проф. Ива Угринова от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките по време на конференция. 

Заложените средства за академията са 119 милиона лв., само че от Българска академия на науките настояват, че те няма да съумеят да покрият покачването на минималната работна заплата и желаят още 20 млн. лева повече. 

Учените показват, че главната заплата на професор в академията е по-ниска от тази на помощник в държавен университет. Те настояват, че имат добър разговор с просветителния министър акад. Николай Денков (също член на БАН), само че желаят директен разговор с кабинета и финансовия министър, който обвързва увеличението на държавното финансиране с това до каква степен научната им активност има съответни резултати. 

Данните на Българска академия на науките демонстрират, че броят на учените им под 40 година понижава за последните две години от 614 на 496 поради ниското възнаграждение.  

Сред недоволните от бюджета е и математикът проф. Николай Витанов, който се занимава от две години с планирани модели за Covid-пандемията. Той декларира, че Българска академия на науките е преди всичко по научни резултати и патентна активност в страната, а се постанова " да се бори за оцеляването си ". 

В поддръжка на тяхното искане се разгласи някогашният учебен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев - макар че партията беше в най-остър конлфикт с академията по време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато финансовият министър Симеон Дянков наричаше ръководителите й " феодални старци ". 

Третото държавно управление на ГЕРБ се оказва, че е пропуснало и да добави асистентите от Българска академия на науките в постановлението си, с което дефинира минималните месечни заплати на младите преподаватели в държавните висши учебни заведения. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР