Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от

...
Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от
Коментари Харесай

Учени от БАН: Екстракт от канабис е силно токсичен за раковите клетки

Учени от Българската академия на науките откриха, че дестилат от канабис убива ракови кафези . Това се случва след инвитро опити на Института по молекулярна биология. 
Тези резултати обаче не са крайни изводи и изследванията не престават. Експерименти се вършат и с други растения, даже с култивиран охлюви.

„ Първите резултати са доста впечатляващи. Те са свързани с проучвания на екстракти от нискотоксични естествени вещества, като това, което търсим, е възможна противотуморна интензивност ”, сподели Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология пред.

Извлекът от растението канабис се оказал с доста висока биологична интензивност и извънредно отровен за раковите кафези . В това учените виждат огромна опция за задълбочени проучвания по тематиката.

При проучванията си учените са употребявали чист канабидиол - интензивно вещество на канабиса. В България обаче достъпът до това растение е мощно рестриктивен и това затруднявало учените, които сами трябвало да вършат тези извлеци и били принудени да го купуват.-->

„ Надявам се с тези резултати те да добият по-лесно съответните лицензи , с цел да могат да работят с по-богат набор от субстанции. Освен с канабис работим и с мащерка, гинкобилоба и други Работим и с извлеци от охлюви и рапани ”, добави Угринова. „ Съвсем на скоро стартира в международен мащаб да се работи с канабидиола. Има данни и от други лаборатории, че то демонстрира интензивност. Ние сме първи в тази история, което е похвално ”, добави шефът на института.

По нейните думи задачата на изследването е да се доближи субстанция със статут на хранителна добавка. Крайната цел била тя да се трансформира в лекарствен артикул, само че това бил „ един извънредно дълъг път ”. „ Работим от януари месец – напълно първоначално сме. Това се случва с помощта на една превъзходна самодейност на Министерството на образованието и науката – по този начин наречените национални стратегии за научни проучвания ”, сподели Угринова.

В научната стратегия вземат участие 9 института на Българска академия на науките и 5 университета – СУ „ Климент Охридски ”, МУ София, МУ Пловдив, ПУ „ Паисий Хилендарски ” и НСА. Проектът е мултидисциплинарен - с тези субстанции работят освен химици и фармаколози, а и доста биолози. „ Изследванията са доста огромни, ние се занимаваме главно с противо-туморна интензивност, само че мои сътрудници изследват сходни вещества за антивирусна интензивност, за антибактериална интензивност, за антипаразитна интензивност ”, разясни Ива Угринова.

В момента учените употребяват клетъчни моделни системи на 3 типа рак – рак на млечната жлеза, рак на шийка на матката и рак на белия дроб. Във факултета по фармация работят с рак на кожата. Програмата цели да бъдат открити средства, които да третират съответно заболяване.

„ Това е превъзходна първа стъпка към намиране на българско лекарство за рака. Ако финансирането ни продължи – бихме могли да стигнем до подобен лек, само че пътят е най-малко 14 години.

Програмата ни подсигурява финансиране за 4 ”, споделя шефът. Поради тази причина са насочили напъните си към нещо с по-ниска категория от лекарство, с цел да може действително да се излезе с краен артикул и „ да има смисъл от изхарчените средства ”. Според Угринова, в случай че резултатите са положителни може би ще повярват в тях и ще ги финансират в допълнение.

„ Този план в персонален проект е една моя сбъдната фантазия. Аз и всички мои сътрудници сме безпределно признателни на програмата за тази невероятна възможност„ показа тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР