Учени от 27-те държави членки изпратиха отворено писмо до Европейската

...
Коментари Харесай

Учени предупредиха, че зелените цели на ЕС ще се разминават с проекта за устойчиво финансиране |

Учени от 27-те страни членки изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което сигнализират за разминаването сред " зелените цели " на съюза за никакви нездравословни излъчвания до 2050 година и препоръчаното " стабилно финансиране " за страните, написа великобританското издание " Financial Times ".

Препоръките на Екологичен потенциал:

В средата на ноември Европейският парламент утвърди рекомендациите за по-доброто финансиране на " зеления преход " на Евросъюза към устойчива въглеродно неутрална стопанска система. Сред тях са прекосяването от неустойчиви към устойчиви стопански действия, понижаване на разликите сред страните членки и основаването на устойчиви работни места. Публично финансиране обаче се планува единствено за националните и районните стратегии с огромен капацитет. 

Според рекомендациите на Екологичен потенциал би трябвало да бъдат прекъснати обществените и частните вложения в стопански действия, които замърсяват околната среда, когато има стопански осъществими други възможности. Това обаче може да се окаже труднопостижимо в страните, чиито стопански системи зависят от така наречен " неустойчиви действия ".

Според рекомендациите страните членки могат да избират своя енергиен микс, а преходът към неутрална във връзка с климата стопанска система би трябвало да резервира равнопоставеността на предприятията в Европейски Съюз и да подсигурява, че те остават конкурентоспособни, изключително при положение на нелоялна конкуренция от трети страни.

Трансатлантическата екологична стратегия:

В края на предишния месец Европейски Съюз предложи да се сътвори трансатлантическа екологична стратегия, посредством която да се координират и управляват стратегиите по съблюдаване на уговорката за нулеви чисти излъчвания до 2050 година Предложението идва на фона на успеха на Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати и обещанието му да причисли още веднъж страната си към Парижкото съглашение за климата.

Европейски Съюз предложи и основаването на взаимна самодейност в региона на търговията и климата, ограничения за отбягване на изместването на въглеродни излъчвания, съюз за екологосъобразни технологии, световна регулаторна рамка за стабилно финансиране, взаимно водачество в битката против обезлесяването и усилване на опазването на океаните.

Притесненията на учените:

123-ма учени от 27-те страни членки изпратиха отворено писмо до Европейска комисия, в което показват " дълбоката си угриженост " за разминаването на зелените цели на съюза и плана за стабилно финансиране. Според тях това разминаване може да е причина за непостигане на задачата за нулеви чисти излъчвания до 2050 година

В писмото учените декларират: " Проектът на Европейски Съюз за устойчиви стопански действия и дефинициите за " зелена сила " би трябвало да бъдат съобразени с дълготрайните цели на Европейски Съюз в допълнение с Парижкото съглашение. " Те допълват, че тяхната формулировка за зелена сила - т.е. сила, която отделя не повече от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас, не е заложена в препоръчаната правна рамка, което би трябвало незабавно да бъде променено, тъй като неналичието на тъкмо определение за " зелена сила " може да докара до злоупотреби.

Учените настояват още, че в Европейски Съюз доста страни имат забележителен нуклеарен и газов бранш и затова те ще бъдат срещу глобите за тази " нисковъглеродна сила ", пише  " Financial Times ". Учените обаче настояват, че  нуклеарната сила и газът не би трябвало да се преглеждат в категорията „ зелени “, макар, че в законопроекта нуклеарната сила не се загатва. 

Отвореното писмо идва на фона на публичното разискване на плана, което завършва на 18 декември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР