Учени, които използваха изображения от орбитален космически кораб на НАСА,

...
Учени, които използваха изображения от орбитален космически кораб на НАСА,
Коментари Харесай

Големи залежи от лед се показаха на повърхността на Марс



Учени, които използваха изображения от орбитален галактически транспортен съд на НАСА, откриха осем места с огромни находища от лед покрай повърхността на Марс, които могат да подкрепят бъдещи задачи на планетата, съобщи Ройтерс. Ледените сектори са пробили на повърхността и са изложени върху стръмни скатове. Те са евентуални източници на вода.

На експертите към този момент беше известно, че към една трета от повърхността на Червената планета съдържа лед в пръстта и на полюсите има огромни ледени залежи. Но проучването, оповестено в сп. " Сайънс ", разказва дебели подземни ледени пластове, пробили на повърхността на скатове с височина до 100 метра в междинните географски ширини на Марс.

Изненадващо беше да открием лед на повърхността на тези места. В междинните ширини нормално покривката е от прахуляк или реголит - рядък пласт от скален материал, покриващ скалите, сподели основният откривател - геологът Колин Дъндас от американския Изследователски център по астрогеология към Геоложкия институт работа във Флагстаф, щата Аризона.

Експертите използваха изображенията, направени от галактическия транспортен съд " Марс рикънисънс орбитър ", който стартира да изследва атмосферата и почвата на Марс през 2006 година

Откритията демонстрираха, че количеството на леда може да е по-голямо, в сравнение с допускаха учените. То може да улесни бъдещи задачи с роботи или хора на Марс, а даже и основаването на непрекъсната база там. Водата може да бъде употребена за пиянство или за приемането на О2 за дишане.

Хората се нуждаят от вода, където и да отидат, а тя е доста тежка за преместване. Предходни хрумвания за извличане на питейна вода на Марс бяха да я извличаме от доста сухата атмосфера или да разрушаваме скали, съдържащи вода, сподели един от създателите на проучването Шейн Бърн от Лунната и планетарна лаборатория на университета на Аризона.

Сега може да отидеш с кофа и лопата и да си вземеш колкото вода пожелаеш. Мисля, че това е преломен миг. Местата също са доста по-близо до локациите, където евентуално хората биха кацнали, за разлика от полюсите, които са доста негостоприемни, добави той.

Залежите бяха открити на седем стръмни ската в южното полукълбо и един в северното полукълбо на Марс.

Информацията е на Българска телеграфна агенция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР