Учени използваха захар от бонбони, за да приложат чип-микросхема върху

...
Коментари Харесай

Използват захар за полагане на микросхеми върху извити повърхности


Учени използваха захар от бонбони, с цел да приложат чип-микросхема върху човешки косъм (снимка: Г. Забов, NIST)

Обикновено микросхемите, употребявани в микрочиповете, се отпечатват върху плоски силициеви пластини. Но това лимитира приложенията на чиповете. Нова техника обаче разрешава микросхемите да се ползват върху извити повърхности – и за задачата употребява „ бонбони “.

Вече се знае, че има няколко метода за използване на микросхеми върху неправилни повърхности, само че те все имат някакви ограничавания. При едната техника шаблонът в началото се отпечатва върху плосък субстрат, след което се повдига от него благодарение на гъвкава самозалепваща се лента. С тази лента микросхемата се придвижва, само че лентата не постоянно може да доближи до тесни ъгли, също така може да остави останки от лепило върху целевата повърхнина. Друг метод допуска „ корабоплаване “ на микросхемата върху водна повърхнина, след което целевият детайл деликатно се спуска с лицето надолу и схемата залепва върху него. С тази техника обаче прецизното слагане на шаблона върху целевата повърхнина може да бъде мъчно.

Новият развой е основан на … захарни бонбони. Наречен е REFLEX (REflow-driven FLExible Xfer) и е създаден в Националния институт за стандарти и технологии на Съединени американски щати (NIST) от екип, управителен от доктор Гари Забоу.

Както при техниката с лента, първата стъпка включва печатане на микромодела върху плосък субстрат. След това върху шаблона се излива примес от карамелизирана захар, царевичен сироп и вода. Разтворът се оставя на място, до момента в който водата се изпари. Когато втвърденият „ бонбон “ от захар/сироп се издърпа след това, схемата идва с него.

След това захарното произведение се слага върху извитата целева повърхнина, след това се нагрява. Това кара захарта да се стопи, позволявайки на повдигнатия микромодел да потече тъкмо във всички кътчета и пролуки на повърхността. В последната стъпка се употребява вода употребява за отмиване на стопената захар и сиропа, залепвайки схемата несъмнено върху целевата повърхнина.

В извършените до момента проби техниката REFLEX е употребена за прекачване на златни букви (изписване на акронима “NIST ”) върху човешка коса и за използване на решетка от магнитни дискове с широчина 1 микрон върху острите краища на фиба. Учените споделят, че когато технологията се развие в допълнение, тя може да разреши нови благоприятни условия в биомедицината и микророботиката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР