Учени използваха човешки клетки, за да създадат структури, които имитират

...
Учени използваха човешки клетки, за да създадат структури, които имитират
Коментари Харесай

Създадоха ранни ембриони от човешки клетки

Учени използваха човешки кафези, с цел да основат структури, които имитират най-ранните етапи от ембрионалното развиване, заяви Българска телеграфна агенция като цитира Асошиейтед прес.

Разработката ще улесни проучванията, като даде опция да бъдат избягнати рестриктивните мерки за работа с ембриони.

Две публикации, оповестени в сп. " Нейчър ", разказват по какъв начин два научни екип създали без значение един от различен такива модели. Едната е на екипа на Джун Ву от университета на Тексас, а другата на екипа на Хосе Поло от университета Монаш в Австралия. Учените акцентират, че създаването е единствено за изследователска цели, само че евентуално отново ще сложи етични въпроси.

" Изследването на ранното човешко развиване е в действителност мъчно. По създание то е черна кутия - сподели биологът и експерт по стволови кафези Джун Ву. - Вярваме, че моделът ни може да даде благоприятни условия в тази област. "

Екипът на Ву е употребявал ембрионални стволови кафези, а другият екип - препрограмирани кожни кафези. Така експертите са получили топки от кафези, които наподобяват на един от най-ранните стадии в човешкото развиване. Тези структури, наречени бластоцисти, се появяват няколко дни след оплождането на яйцеклетката, само че преди клетките да се закрепят за матката и да се образува ембрион. За да ги разграничат от естествените, учените ги назовават " иБластоиди " и " човешки бластоиди ".

" Те не би трябвало да се считат за идентични с бластоцистите, въпреки и да са отличен модел за някои аспекти в биологията " - сподели Хосе Поло.

Съществува предходна лабораторна разработка на сходни структури от миши кафези, само че в този момент за първи път учените употребяват човешки кафези. Новите модели подхождат на към три до 10 дни след оплождането. Миналата година учени разкриха структури, моделиращи кафези 18 до 21 дни след оплождането. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР