Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението

...
Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Разрешението за обучението извън клас ще е срещу медицински документи

Учебната година ще стартира присъствено за всички възпитаници, а разрешението за образование отвън клас на обособени деца ще е против медицински документи. Това съобщи изрично министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV тази заран. По думите му при отдалечено образование децата ще вземат участие по-скоро пасивно, когато това не е за целия клас.

Образователният министър разгласи, че няма да има наложителен термоскрининг на входа на учебните заведения, тъй като децата в едно огромно учебно заведение с часове няма да могат да влязат.

„ Ще има по този начин наречения медицински филтър – по-скоро обзор на признаци. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със признаци. Съответно ще има правила за реакция при съществуването на признаци – обособяване на детето, известяван на родителите, вероятно РЗИ “, изясни Вълчев.

Той посочи, че едно от най-големите провокации е неналичието на задоволително аварийни учители.

„ Имаме лист от аварийни учители. Помолили сме и висшите учители, които реализират педагогическо обучение, също да ни добавят този лист. В момента имаме огромен лист от заместващи учители. На всеки един преподавател му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде задоволителен този лист, който имаме от предишни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, само че също по този начин ще включим и студенти “, добави министърът.

Вълчев акцентира, че маски ще би трябвало да се носят във всички закрити пространства, като се изключи класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще са по избор.

Началните учители, които работят единствено с един клас, също няма да носят маска, до момента в който преподават. За тези, които влизат в разнообразни класове обаче, ще бъдат обезпечени шлемове.

Исканията на родителите

В отворено писмо и в петиция родители, обезпокоени от присъственото начало на образователната година, желаят всяко семейство да има избор за това дали да пусне детето си присъствено на учебно заведение или да има опция и за отдалечено образование.

Исканията на самодейността " Родители за безвредно обучение от септември 2020 година " са отправени към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, към министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и към основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Очаква се през днешния ден министър Красимир Вълчев да се срещне с родителите, настояващи да има опция и за отдалечено образование през образователната 2020/2021 година.

 Родители упорстват те да вземат решение дали децата им да учат в учебно заведение или онлайн Виж още

Има доста фамилии, в които децата или родителите имат хронични болести, или имат възрастни баба и дядо. Алтернативата сега за родителите е независимата форма на образование, а ние не желаеме това, споделят родителите. Според тях това значи самичък да си обучаваш детето и в края на годината то да се яви на изпити. Така децата ще са напълно изолирани, а въпреки всичко отдалеченото образование предлага среда, колектив, взаимни планове, другарство, въпреки и виртуално. Осъзнаваме, че огромна част от родителите са за присъственото образование, само че считаме за наше право да решаваме за здравето на нашите деца и фамилии по време на пандемия. Реално, в случай че се даде късмет на родителите, които желаят отдалечено образование, тогава би имало по-малко възпитаници в класните стаи и по-малък ще е рискът за децата, които са присъствено, е мнението на родителите.

Според тях у нас " не е дребен броят на децата и младежите в учебна възраст с хронични болести ". Не е за занемаряване и фактът, че и деца без хронични болести прекарват вирусните инфекции тежко - изключително тези от тях, които не са се срещали по-рано с грипните вируси. В идния есенно-зимен сезон, с изключение на грипните вируси, ще продължи да циркулира и Коронавирус - 19, а това ще сложи в заплаха тези, които се разболеят от грип, тъй като ще бъдат с отслабен имунитет и по тази причина ще са изложени на още по-висок риск от зараза с ковид. Трябва да подчертаем и обстоятелството, че доста възпитаници употребяват градския превоз /в огромните градове някои сменят и по два автобуса/, с цел да се придвижат от и до учебните заведения, и то нормално в пиковите часове, когато рейсовете, тролеите, трамваите и метрото са извънредно натоварени. Ето една верига на евентуално заразяване, анализът на която би трябвало да стане основа за справедлива прогноза във връзка с учебните заведения като вероятни огнища за ковид. В детските градини децата се хранят в стаята на съответната група, а при учениците това не е по този начин. В бюфетите, в случай че ги има, стават скупчвания, същото се отнася и за столовите, означават родителите.

Те напомнят също, че междинната възраст на учителите в България е висока: 52- 54 години. Голяма част от тях, даже и от по-младите, имат хронични болести. Може да се направи справедлива прогноза, че рискът от усложнено протичане на инфекцията при учителите е доста огромен - освен поради възрастта и здравословните проблеми, само че и поради към този момент потвърденото, че колкото по-висок е вирусният товар, толкоз по-тежко протича заболяването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР