Убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович е мафиотско,

...
Убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович е мафиотско,
Коментари Харесай

Хашим Тачи определи убийството на Иванович за мафиотско, без политически мотиви

Убийството на водача на косовските сърби Оливер Иванович е мафиотско, без ясни данни за политически претекстове. Това разгласи на конференция в Прищина президентът на Косово Хашим Тачи, съобщи БГНЕС.

Той даде обещание в най-скоро време следствените органи да оповестят съответни данни за убийството на водача на гражданската самодейност „ Свобода, народна власт, истина” в Косово Оливер Иванович.

" Става въпрос за незаконно мафиотско ликвидиране, без ясни данни за политически претекстове. Изключва се всевъзможен етнически претекст за това закононарушение. По този въпрос приказвах и с президента на Сърбия Александър Вучич. Белград изрази подготвеност да помогне на институциите ни при размяната на информация към убийството на Иванович ", сподели Хашим Тачи.

Той посочи, че " институциите в Косово си сътрудничат с КФОР и употребяват всички благоприятни условия за откриване на причинителите на това закононарушение ".

Известният косовски сръбски политик Оливер Иванович бе разстрелян показно в Косовска Митровицана 16 янари. Неизвестни нападатели открихаогън по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение„ Свобода, демкрация, истина “.

След убийствотомусръбският президент Александър Вучич свика изключително съвещание на Съвета за сигурност на страната. " Нападението против Оливер Иванович – това е преди всичко нахлуване против сръбския народ в северната част на Косово и Метохия. На второ – това е нахлуване против цяла Сърбия ", сподели тогава Вучич.

Оливер Иванович беше погубен в миг, когато в Брюксел течаха договаряния за бъдещето на Косово сред Прищина и Белград. 64-годишният погубен политик се смяташе заедин от умерените политическите водачи в етнически разделения град Косовска Митровица.Той беше държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово.

В началото на 2014 година против Иванович се води правосъден развой за военни закононарушения против цивилното население в Косово през 1999/2000 година В началото на 2016 година той беше наказан на 9 години затвор от Специалния съд за военните закононарушения на ЕУЛЕКС(мисията на Европейски Съюз в Косово), само че Апелативният съд в Прищина върна делото за наново разглеждане.

Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008-ма година. До през днешния ден над 100 страни, в това число и България, признаха независимостта на някогашната сръбска провинция. От две години насам управляващите в Белград и Прищина водят договаряния за нормализиране на връзките. Преговорите се водят с посредничеството на Европейски Съюз в Брюксел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР