Убитият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил на път да

...
Убитият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил на път да
Коментари Харесай

Хашоги бил на път да разкрие подробности за използване на химическо оръжие от Саудитска Арабия в Йемен

Убитият саудитски публицист Джамал Хашоги е бил на път да разкрие елементи за потребление от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен. Това заяви в. "Сънди експрес ", като се базира на източници, близки до Хашоги.
Същевременно разследващи източници, споделили, че Англия е била осведомена за скрит план против журналиста три седмици преди той да изчезне, откакто влезнал на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Британската работа за електронно следене (Правителствен център за връзки - Government Communications Headquarters (GCHQ) е прехванала вътрешни връзки от генералното разследващо ръководство на Саудитска Арабия. В тези връзки се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за похищение и връщане на Хашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали непосредствено от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел нещо за тях. В заповедите се говорело за похищение, само че в тях "имало и отворена малка врата за други дейности, в случай че журналистът основава проблеми ", споделили цитираните източници.

Британското външно разузнаване МИ-6 е било осведомено за това и предизвестило Саудитска Арабия да се откаже от желанията си да отвлече Хашоги. На 1 октомври МИ-6 било осведомено за придвижване в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване. Чрез канали британците предизвестили саудитците, че проектите им не са положителни, само че последвалите събития демонстрират, че това предизвестие не е било взето поради, споделили още източниците.

Запитани за какво МИ-6 не е предизвестило Съединени американски щати, защото Хашоги беше американски жител, източниците декларирали единствено: "Беше взето решение, че сме създали, каквото е по силите ни. "

Анализатори обаче оферират друго пояснение.

Том Уилсън от мозъчния концерн "Хенри Джаксън ", разяснява, че имиджът, който бил основан на Хашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския режим и е бил непосредствен до някогашен началник на разузнаването. Журналистът бил ислямист, член на придвижването "Мюсюлмански братя ", "другарувал " е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР