уба ще започне от 1 януари дългоочаквана парична реформа, при

...
уба ще започне от 1 януари дългоочаквана парична реформа, при
Коментари Харесай

Куба девалвира валутата си за първи път от революцията

уба ще стартира от 1 януари дълго чакана парична промяна, при която ще се откаже от двойната валута и комплицираната система от обменни курсове в опит да усъвършенства бизнес средата, заяви Ройтерс.

В послание към нацията, излъчено по малкия екран, президентът Мигел Диас-Канел заяви, че кубинското песо ще бъде закрепено на обединен валутен курс от 24 песо за $. Това ще бъде първото обезценяване на националната валута от революцията през 1959 година.

От над три десетилетия в държавната стопанска система на Куба се употребяват две валути - песото и конвертируемото песо, обвързано с $. Обменните курсове са разнообразни: 1 към 1 за държавните компании, 24 песо за 1 конвертируемо песо за публични и други взаимни сдружения, заплатите в специфичната икономическа зона на острова и преводи сред фермери и хотели.

Правителството разгласи по-рано, че ще се откаже от конвертируемото песо като част от валутната промяна, въпреки Диас-Канел да не уточни съответно тази стъпка в обръщението си. Президентът съобщи единствено, че от януари ще има единствено един валутен курс от 24 песо за $.

Няма магическо решение за икономическите проблеми на страната, която страда от дефицит на ликвидни средства, предизвести президентът.
Въпреки това промяната ще способства за основаване на нужните условия за по-стабилен прогрес, сподели той.

Cuba's president has announced that the government will unify the island's monetary system on New Year’s Day, closing the door on more than 25 years with two national currencies in circulation.
— The Associated Press (@AP)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР