Тясното студио на онлайн радиото Тангра мега рок в София

...
Тясното студио на онлайн радиото Тангра мега рок в София
Коментари Харесай

Аз съм Васил Върбанов, вие не сте

Тясното студио на онлайн радиото " Тангра мега рок " в София в петък следобяд е уютно като в квартален бар. Няколко мъже си приказват другарски, като че ли са се събрали на по бира, смеят се, слушат музика. Всъщност това е записът на предаването " Джитбол ", а на създателите им проличава, че се забавляват същински - в тази ситуация разясняват международното състезание по футбол.

Стените на студиото са компактно облепени с плакати и лепенки на всевъзможни групи. " Контрол ", Иги Поп, Babyface clan, AC/DC следят от всяко кътче на стаята. В деня преди да се срещнем с създателя на радиото Васил Върбанов, той е написал статус във Фейсбук " Благодаря на всички за пожеланията ", след което стартират да валят честитки за рождения му ден с месец по-рано от нужното. Върбанов е подобен - с леко калпазанско възприятие за комизъм, което е запазил съвсем 52 години (навършва ги на 30 декември, не през ноември, както помислиха приятелите му в обществените мрежи). Същевременно обаче има нещо в него, което вдъхва почит - може би това какъв брой е грамотен или идва от плътния тембър и сарказма.

Ако някой не разпознава името, то съвсем несъмнено е, че ще се сети кой е той по гласа. Легендарният водещ от " Тангра " е и основател на онлайн радиото " Тангра мега рок ", водещ на " Моят плейлист " от Българската национална телевизия, ръгби запалянко и уредник на концерти. Точно 30 години след началото на кариерата му в ефира приказваме с Върбанов за обичаната му тежка музика, ръгби спорта, политиката в България.
Ерата на френската гимназия
Когато Васил е на осем години, майка му - невролог, печели конкурс и отпътува да работи в Алжир. " Не разрешиха на цялото семейство да замине, тъй като съгласно тях сме щели да се чупим ", прецизира той. Там учи френски и се заражда и любовта му към ръгби спорта. След като се прибира в България, учи във Френската гимназия в София, която през 80-те години носи името " Георги Кирков ", а не " Алфонс дьо Ламартин ". Любопитно е, че по време на соца паралелките се отбелязват с латински букви, а в този момент - с български. Спомня си, че по това време метълите се събират при паметното кафене " Кравай ", феновете на нюуейва - край " Аптека " (на ъгъла на бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Витоша " ), а по-будните като него напипват към този момент Ник Кейв и Faith no More. През 1986 година, в годината на " Чернобил ", се появяват и българските групи " Ахат ", " Нова генерация ", " Контрол ", " Ера ".
Реклама Националният тим по радио
" Ето тук може да не си тръгнем до идващия четвъртък ", споделя с усмивка той, когато отправям диалога към радиото. Васил Върбанов споделя, че в никакъв случай не е употребявал думите " Аз ходя на работа ". " Аз отивам в радиото " не е синоним на " аз ходя на работа ", споделя той. Съдбата му в ефира стартира на 8 декември 1992 година, едвам на 23 години. Радио " Тангра " е основано от Кирил Маричков от " Щурците " и Константин Марков от " Тангра ". Радиото е на последния етаж в постройката на студентския дом против Народното събрание, като поради местоположението има ангажимент два часа в седмицата да излъчва предаване за студентски въпроси. " Това беше малката врата, през която се промъкнах ", спомня си Васил. " На мен ми се занимаваше с радио за твърда музика, а не да върша анкети дали е задоволителна стипендията, или дали им харесват кюфтетата с бял сос в мензата (студентски стол - бел. ред.) ", декларира той.

Радиоводещият споделя, че фразата му " Аз съм Васил Върбанов, вие не сте " идва точно от радиодебюта му, когато споделя: " Здравейте, аз не съм Кирил Маричков и в никакъв случай няма да бъда. " Това е отпратка към песента на Щурците " Аз съм просто човек ", в която се пее: " Аз не съм болшевик и в никакъв случай няма да бъда. "
Фотограф: Цветелина Белутова
За страдание през 2003 година Маричков и Марков губят радио " Тангра ". " Беше трудно, тъй като това постави завършек на една ера и аз не можех да си показва, че тя ще се спре просто по този начин ", споделя той горчиво. Докато се чуди по какъв начин да продължи да прави това, което обича, осъзнава, че няма друго място, на което ще може да се усеща по същия метод, по тази причина би трябвало самичък да си построи дом. Приятелят му Били Гулд, басист на рок групата Faith no More, му дава концепцията да направи радиото онлайн. Tака на 4 април 2006 година " Тангра мега рок " прави своя дебют в мрежата.

" В началото имахме рекламодатели, в полза на истината те бяха като отрязани с нож всичките внезапно и няма да ги споделям кои са ", споделя той и прецизира, че това се случва, откакто радиото ясно показва позицията си срещу държавното управление на Пламен Орешарски към митингите през 2013 година По думите му на срещи с представители на рекламни организации те казвали, че " просто не знаели къде да сложат [ " Тангра мега рок " ] - дали са радио, дали са онлайн ". За да резервира независимостта на медиата си, Върбанов действително разчита на концертите, които провежда, защото не желае да взима такси от слушатели. " Вместо това ти продавам билет за концерт на The Exploited ", споделя водещият.
Реклама Кажи ми какво слушаш
Гласът на Върбанов доби и ясно лице в главите на още по-широка общност след началото на предаването " Моят плейлист " по Българска национална телевизия. То се появява при започване на 2020 година Идеята не е негова, акцентира Васил, негови познати са го поканили за водещ поради познанията му в областта на музиката. Той се съгласява, само че при няколко условия, свързани с неговото наличие и независимост, не финансови. " Човекът, който седи до мен на стола в " Моят плейлист ", не е мой посетител, а основен воин и аз съм там да му оказа помощ да показа най-хубавото от себе си посредством музиката, която той е избрал ", споделя той. Избира героите си по вътрешен глас и инстинкт, да са разнообразни един от различен, а решението кой ще взе участие е единствено негово.

" Можех да нафукам всичките си другари музиканти, само че в никакъв случай не съм се изкушавал от това. " Васил споделя, че първоначално е сюрпризиран от триумфа на " Моят плейлист ". " Това предаване ме направи по-добър човек, тъй като ме научи да чувам, а не да приказвам ", споделя той с ангажимента, че всички, които го познават в надалеч по-арогантното му амплоа, ще му се подиграват за думите.

Трудно някой може да шокира Васил Върбанов с избора си на песни. " Нищо не разделя хората като музиката - огромната разграничителна линия при нас, българите, е чалга и не-чалга. Музиката групира хората по ползи, тъй като ние двамата с теб, в случай че сме си метълчета, ще сме си най- близки другари до края на живота ", счита водещият. Казва, че не е срещу хората, които слушат чалга, и че за него е обикновено едно ромско семейство, което чества, да слуша тъкмо такава музика на празника си. " Моята позиция постоянно е била: нямам нищо срещу, стига да не би трябвало да участвам. "

Част от повода да одобри поканата за водещ на " Моят плейлист " е, че към този момент работил по кино лентата си за ръгби и желал да стартира да мисли в подтекста на видеомонтажа. През март 2023 година ще бъде подготвен въпросният филм за историята на спорта в България, плод на няколкогодишен твърдоглав труд. За първи път думата " ръгби " се загатва у нас в общественото пространство през 1920 година, а и 2023 е 200 години от раждането на спорта ръгби, към който той е изключително привързан. Целта му е да разпространява на българска почва спорта, по който се е запалил още като дете в Алжир и до ден сегашен се вълнува, към този момент интензивно и от триумфите на нашия народен тим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР