Тя успя – така съпругът на трагично загиналата Теодора Балабанова,

...
Тя успя – така съпругът на трагично загиналата Теодора Балабанова,
Коментари Харесай

Споменът на съпруга на загиналата българка-водолаз: Тя успя да подобри рекорда

Тя съумя – по този начин брачният партньор на трагично починалата Теодора Балабанова, която опита да усъвършенства международния връх от 221 метра за гмуркане при дами, разказа в резюме какво се е случило с двамата. Целта е била 231 метра, с което Теодора и брачният партньор ѝ Михаил са щели да подобрят и върха за гмуркане по двойки. Само 1 метър не е стигнал на двамата до задачата, само че те в действителност са подобрили върха от 221 метра.
Съпругът на Теодора – Михаил, който беше избавен по знамение, описа пред Нова телевизия какво се е случило, наблягайки следното: " Моята 48-килограмова брачна половинка съумя ". Двамата към този момент са се прибирали назад и са били на към 60 метра от повърхността, когато са се появили проблеми с вътрешното ухо и при двамата. Това не им е разрешило да се ориентират в посоките – накъде е нагоре, накъде е надолу.
Михаил описа и, че той е бил избавен единствено с помощта на екипа, който е помагал в подготовката за опита. Той добави, че 4 часа е повръщал под вода. Михаил има контузия с окото, в положително физическо положение е, под лекарско наблюдаване, само че е контактен.
Опитът е извънредно комплициран, тъй като заради огромната дълбочина водолазите е трябвало да стопират на избрани дълбочини, с цел да може организмът да се почисти от насъбраните газове. Ако е имало опит Теодора да бъде издърпана бързо, е щяла да се удави, тъй като поради дезориентацията е извадила регулатора си за дишане. Около 3 часа и нещо е пропусната декомпресия при Теодора, сподели Костадин Георгиев, притежател на школата за гмуркане в Гърция, в която са работили Михаил и Теодора.
Според експерти смъртността при техническото гмуркане, каквото са създали семейство Балабанови, е 20%. Подобна дълбочина е извънредно предизвикателство и покоряването ѝ е съпоставимо единствено с изкачването на планински върхове от 8000 метра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР