Тя се оказва и идеалният инструмент да се обединят хората

...
Тя се оказва и идеалният инструмент да се обединят хората
Коментари Харесай

Ресторантите с кауза по света

Тя се оказва и идеалният инструмент да се обединят хората освен към масата, само че и към концепция, която си заслужава. Затова и през последните години процъфтява културата на умишлен кулинарен бизнес с идея. Темата за общественото предприемачество, станала настояща и у нас през последните години, ни въодушеви да разкажем за някои от най-интересните заведения за хранене по света, които трансформират ориси:

 Снимка
FOLONOMO Сидни, Австралия
Докато някои бизнеси търсят облага, FOLONOMO – редуциране от "For Love, Not Money " е обществен ресторант, който подарява приходите си на организации, които вършат света по-добър. Клиентите даже могат да решат за каква идея да отидат изхарчените от тях средства. Менюто е в унисон с културното разнообразие на Австралия, а пространството се употребява също за събития и изложения.

 Снимка
La Parole Хонг Конг, Китай
На френски език "la parole " значи тирада, което може да наподобява като необичайно име за китайски ресторант, само че чудесно отразява задачата на това заведение в Хонконг – да даде на децата с говорни увреждания от фамилии с ниски приходи висококачествена логопедична терапия. La Parole е първият по рода си обществен ресторант в Хонг Конг, сплотяващ висококачествена френска кухня със обществени полезности.


Delancey Street Restaurant – Сан Франциско, Съединени американски щати

Вкусна храна и панорама към моста, Delancey Street Restaurant е освен това от готино място за ядене в Сан Франциско. Там всички бакшиши се смятат за подаяние и приходите отиват към фондация Delancey Street, която поддържа предпазено жилище и подготвителна стратегия, основана да подслонява, изхранва и образова някогашни пандизчии, които желаят да стъпят на краката си.

 Снимка
Mazi Mas – Лондон, Англия
Дами от мигрантски и бежански генезис подготвят храна от собственоръчно отглеждани локални артикули, не тъй като е съвременно, а тъй като по този начин са научени да готвят от своите майки. Mazi Mas е обществен ресторант, предлагащ вкусна храна, част от културното завещание на другите общности в града. Заетите дами получават освен заплатен трудов стаж, само че и поддръжка за интеграцията им в страната.


Hope Restaurant – София, България
Hope Restaurant е план на „ Фондация за обществена смяна и включване “, който дава работа и поддръжка на младежи, израснали без родителска грижа. След овакантяване на обществените институции огромна част от тях нямат нужните умения и опит да подредят сами живота си и общественият ресторант се пробва най-малко частично да позволи този проблем, като им даде предпазена среда, в която да развият трудови привички. Инициативата се поддържа и от Българска банка за развиване , която е припознала развиването на общественото предприемачество като част от задачата си.

 Снимка
Gustu – Ла Пас, Боливия
В хълмовете на Ла Пас има авангарден ресторант, който сервира локални ястия и тренира ново потомство готвачи. Клаус Майер, индивидът, който стои зад един от най-високо оценените заведения за хранене в света – Нома в Копенхаген, започва обучителна стратегия за социално-слаби студенти, които желаят да създадат кариера в готварството. До момента школата му е обучила над 600 младежи, а ресторантът му е извънредно известен измежду тези, които биха желали да хапнат в заведение, получило най-престижното отличие в региона – звезда „ Мишлен “.

Indian Fusion – Алберта, Канада
Семеен индийски ресторант на притежател с огромно сърце. Трогнат от тежката орис на бездомните хора, които не могат да си разрешат даже храна, притежателят взема решение да промени бизнеса си, като предлага гратис меню за нуждаещите се.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР