Тя не желае да назове цялото си име от срам:

...
Тя не желае да назове цялото си име от срам:
Коментари Харесай

В Италия нараства броят на новите бедни вследствие на коронавируса

Тя не желае да назове цялото си име от позор: "Анна ", стопанка от Рим, е част от тези "нови небогати ", лишена от приходи поради ковид и принудена да прибягва до продоволствени помощи.

"Идвам тук понякога, който стане тежко. Срам ме е ", шепне тази жена на към 50 години, която прекосява града за един пакет с храна, раздавана от асоциацията "Ронда каузи Солидариета " ( "Патрул за взаимност ") в самия исторически център на Рим, над форума на Траян. За да заплаща наема си, тя обикаля в търсене на безвъзмездна храна. В петък 130-те пакета бяха разграбени за 10 минути.

Италия изпадна в историческа криза, с прогнози сред 8 и 10 % спад на Брутният вътрешен продукт, невиждана от Втората международна война. През февруари пандемията завари една към този момент разтърсена стопанска система, белязана от огромно неравноправие, висок обществен дълг, безработица от 9 % и забележителен сив бранш, изключително в Юга на страната.

Според земеделския профсъюз Колдирети броят на хората принудени да прибягват до продоволствени помощи се е нараснал с една трета и доближава 3,7 милиона души или с един милион повече от преди - това са тези, които синдикатът назовава "новите небогати ".

Спад на броя на новите смъртни случаи и инфектирани в Италия

Проблемът има международни измерения. Според неправителствената организация "Оксфам " здравната рецесия може да обрече 500 милиона души на беднотия. Във Англия съвсем един милион души, което е 10 пъти повече от естественото, са прибегнали до повсеместен заем, главната държавна помощ; в Съединени американски щати редиците на безработните са набъбнали до 20 милиона души.

Италия заплаща тежка цена, изразена в човешки животи, с повече от 30 000 умряли от болестта, само че и икономическа. Именно най-богатите северни области, на които се пада 45 % от Брутният вътрешен продукт, са най-силно засегнатите.

През април Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда, че 27 % от италианците могат да изпаднат в беднотия, в случай че бъдат лишени от приходи за три месеца. Впрочем в. "Република " пресметна на 11,5 милиона броя на хората, които са потърпевши от загуба на приходи, което е половината от работната мощ в страната.

"Не желаеме да изоставяме никого, не желаеме да оставяме никого да се оправя самичък ", даде обещание на 28 март министър председателят Джузепе Конте. В петък той разгласи финансов пакет на стойност 400 млн. евро за ваучери за покупка на артикули от първа нужда.

Но обещанието ще е мъчно за осъществяване, в това число за наемни служащи, които смятаха, че са в сигурност. "Огорчена съм ", сподели 65-годишната Мария Лопрете, пристигнала да потърси помощ в разпределителен център, ръководен от "Каритас " в предградие на Милано.

Италия продължава с отхлабването на рестриктивните мерки

В живота си преди ковид тя работеше в гардеробната на "Ла Скала ", което й позволяваше да си изкарва прехраната, а вдовишката й пенсия отиваше за наема и за 60 евро месечни разноски за медикаменти. Но тази фамозна миланска опера затвори и не я извикаха повече.

"Самата аз се оказах в ситуацията на тези хората, които имат потребност от помощ ", оплаква се дамата, която е станала доброволец в асоциация за подкрепяне на бездомните. "Винаги съм се питала: Боже, какво ли изпитват? А в този момент, тази тъга, аз я изпитвам. Това накърнява човешкото ти достолепието ", сподели тя.

След като преди година го уволнили от работа като готвач, 64-годишният Антонио Ди Грегорио свързва двата края като водач на възрастни хора. Баща на 9-годишна щерка, в този момент той оцелява с 400 евро най-малък приход, който страната обезпечава на нуждаещите се: "Дори в средата на месеца към този момент не остава нищо ", сподели той.

Антонио Ди Грегорио споделя, че е виждал хора да крадат храна от магазините в Милано, феномен, който се следи и в бедния Юг. Икономиката би трябвало да рестартира, сподели той, в противоположен случай "ще стигнем до революция, хората са обезверени ".

"Каритас " изяснява, че молбите за помощ в нейните центрове са се нараснали двойно от началото на пандемията (с 114 процента). Асоциацията "Нона Рома ", която оказва помощ на ромите в италианската столица, доста уязвимо население, помагаше на 300 фамилии, а в този момент на близо 4000, сподели президентът Алберто Кампаила пред Агенция Франс Прес.

"Вече не са единствено фамилиите, живеещи в безспорна беднотия, само че също и тези, които работят в сивата стопанска система, самонаетите, младежите и затова доста мигранти. Тези хора към този момент нямат работа ", споделя ръководителят на асоциацията.

"Нона Рома " раздава съществени хранителни артикули всеки уикенд. Много от тези, които се възползват от това, изясняват пред Агенция Франс Прес, че към момента не са получили ваучерите за храна, за най-много 100 евро на седмица и на семейство. Според кметството са раздадени 60 000, само че асоциациите правят оценка потребностите на 90 000.

Филипинка, пристигнала да вземе пакет от асоциацията "Нона Рома " и която се показва с името Мария-Тереза изяснява, че към този момент не е индивида, който най-вече би трябвало да бъде съжаляван. Близо до дома й бездомните към този момент не могат да намерят храна в кофите за отпадък: "Вече никой нищо не изхвърля. "

Италия ще позволи пътуването до и от чужбина от 3 юни
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР