Тя е само на 11, когато за пръв път надвива

...
Тя е само на 11, когато за пръв път надвива
Коментари Харесай

Историята на най-добрата шахматистка на всички времена


Тя е единствено на 11, когато за пръв път надделява гросмайстор в шахмата. На 15 самата тя завоюва тази купа, а по-късно става осма в света. Това е историята на най-хубавата шахматистка на всички времена: унгарката Юдит Полгар.

Тази фотография демонстрира 13-годишната Юдит Полгар в Швейцария, където играе против 50 съперници по едно и също време

Сериалът на Нетфликс „ Дамски гамбит “ чупи върхове: историята за младата американка Бет Хармън, която прекатурва надолу с главата мъжкия свят на шахмата, притегля голям интерес. При това нейната история е чиста нереалност. А действителността наподобява по този начин: една-единствена жена е все още измежду първите 100 в международната класация и в никакъв случай до момента жена не е печелила международната купа.

" Жените са прекомерно глупави за тази игра "

Но в света на шаха несъмнено е имало и има дами, които съумяват да се наложат над гросмайсторите от мъжки пол. А една от тях е считана за най-хубавата шахматистка в историята: унгарката Юдит Полгар, която е единствено на 11 години, когато за пръв път побеждава гросмайстор в шахмата. На 15 самата тя завоюва тази купа, а по-късно става осма в международната класация.

Юдит Полгар против българския гросмайстор Веселин Топалов през 2006 година

И до ден-днешен Юдит Полгар си остава най-успешната шахматистка на всички времена. 44-годишната Полгар през днешния ден рядко играе шах, само че е треньорка на унгарския мъжки народен тим по шах, а също така води майсторски класове, разяснява огромни шампионати и е създала лична стратегия за игра на шах, предопределена за възпитаници.

„ Когато гледах сериала, на моменти имах чувство за дежа вю “, споделя Юдит Полгар пред Дъждовни води. Езикът на тялото, придвижванията, даже шахматните ходове - всичко това е показано доста реалистично. Но сериалът не демонстрира тъмните страни на женското присъединяване в надпревари по шах, споделя Полгар. “В реалност за дамите е доста мъчно да пробият в този мъжки свят “, прибавя тя.

На нейните съперници постоянно им било доста мъчно да признаят, че са изгубили против жена. Често чувала реплики от сорта на: „ Като за момиче си доста добра “. Или нелепи извинения като: “Днес ми беше неприятен ден “. Някои съперници даже отказвали да ѝ подадат ръка.

И до през днешния ден доста от професионалните шахматисти считат, че дамите не могат да бъдат равносилен сътрудник на мъжете в тази игра. Световноизвестният Боби Фишер да вземем за пример казвал през 1970-те, че дамите са прекомерно „ слаби “ и „ глупави “, с цел да играят шах. Сходни предубеждения имал и Гари Каспаров.

Юдит Полгар, несъмнено, е на напълно друго мнение. Според нея, разликата сред мъжете и дамите се дължи само на това, че в ранна възраст никой не подтиква девойките да се занимават с шах. В нейното семейство нещата били напълно други. Още в ранна детска възраст Юдит и по-големите ѝ сестри Жужа и София интензивно се занимавали с шах - под управлението на татко им.

Експериментът на Ласло Полгар

Ласло Полгар бил уверен, че с неговия способ всяко дете може да се трансформира във вундеркинд. Той обучавал дъщерите си у дома, тъй като отхвърлял публичната просветителна система. Особено доста часове девойките посвещавали на шахмата. Баща им вярвал, че точно тази игра мери най-точно интелигентността на индивида. Затова Юдит и сестрите ѝ играели шах по седем часа дневно.

Юдит Полгар против Гари Каспаров през 2001 година

Експериментът на бащата се оказал сполучлив. Не единствено Юдит, само че и двете ѝ сестри станали известни шахматистки. „ Успях да стигна толкоз надалеч, единствено тъй като родителите ми имаха високи условия и ме насърчаваха да се изучавам на шах, без значение че съм момиче “, споделя Юдит Полгар.

Междувременно шахматистката е създала специфична подготвителна стратегия за деца в предучилищна възраст и от началното учебно заведение, написала е и два учебника. Защото е уверена, че тази игра подарява децата с умения и качества за цялостен живот.

*****

Вижте и това видео:
Фиона, царицата на шаха
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР