Тя е подправка за месни ястия и десерти Куркумата може

...
Тя е подправка за месни ястия и десерти Куркумата може
Коментари Харесай

Тази подправка вреди на черния дроб - проучване

Тя е фалшификация за месни ястия и десерти

Куркумата може да има негативен резултат върху черния дроб, твърди ново изследване.

Тя е фалшификация за месни ястия и десерти. Използва се от хиляди години тук-там като Индия, Западна Африка и Ямайка. Куркумата също е главен детайл в доста практики на китайската медицина за лекуване на възпаления и възстановяване на здравето на кръвта. Докато разнообразни култури през вековете са намирали способи да се възползват от изгодите за здравето на тази фалшификация, куркумата навлезе в западната процедура относително неотдавна. Нов отчет обаче удостовери, че тя има евентуално нездравословно влияние върху здравето на черния дроб.

Освен за готвене, куркумата обичайно се употребява в здравословното хранене като противовъзпалително средство и се счита, че има антиоксидантни свойства. Но до неотдавна не се говореше за негативните странични резултати от потреблението на куркума.

През октомври 2022 година в American Journal of Medicine откривателите оцениха връзката сред приема на куркума и опцията за увреждане на черния дроб.

Учените са разпознали общо 16 случая на увреждане на черния дроб, обвързвано с куркума, измежду участниците в 10-годишното изследване.

Съобщава се, че степента на тези пострадвания варира от по-умерени до тежки, което води до пет хоспитализации и даже една гибел заради остро чернодробно увреждане. Допълнителен химичен разбор удостовери, че трима от тези пациенти също са консумирали куркума в композиция с черен пипер, съставна част, която доста специалисти поучават да се приема с куркума за дейно храносмилане.

Въпреки че резултатите от изследването са обилни, ниският брой докладвани чернодробни стойности през този 10-годишен интервал допуска, че може да са нужни повече проучвания. Ясно е, че е належащо да се изследват аргументите, заради които куркумата може да бъде катализатор за такива здравословни затруднения.

Какво споделят други проучвания?

Това не е първото изследване, свързващо увреждането на черния дроб с потреблението на куркума, затова би трябвало да се вземат поради евентуалните рискове.

В International Medical Case Reports Journal през 2021 година са докладвани два специфични случая при възрастни, които са претърпели увреждане на черния дроб от индуцирана от медикаменти куркума.

Тези отчети не би трябвало безусловно да провокират неотложно безпокойствие или паника, защото увреждането на черния дроб, директно породено от поглъщането на куркума, се случва единствено от време на време. Въпреки това, в случай че готвите с куркума постоянно или постоянно приемате добавки с куркума, е добра концепция да се консултирате с вашия доктор.

Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР