Тя е израснала в Южна Швеция, като е отгледана според

...
Тя е израснала в Южна Швеция, като е отгледана според
Коментари Харесай

Майка от Швеция споделя своята тайна за здрави и силни деца

Тя е израснала в Южна Швеция, като е отгледана съгласно философията за " friluftsliv " или пълностоен живот измежду природата. Вярва уверено в мотото, че " няма такова нещо като неприятно време, има единствено неуместно облекло ". Не устоя нито ден, без да излезе измежду природата, с цел да поеме глътка пресен въздух.

Възприятията на Линда Окесон обаче се сблъскват със стена от недоумение, когато се мести да живее в малко градче в Индиана дружно със брачна половинка си, където отглеждат дъщерите си.

Докато в Швеция е признато, че родителите от всяка социална каста би трябвало да предизвикват децата си да играят на открито, измежду природата, в Щатите това не е по този начин.

Не просто децата прекарват прекомерно малко време на чист въздух, само че и доста от тях страдат от разнообразни здравословни проблеми, подбудени от заседналия метод на живот.

Затова взема решение да се върне за 6 месеца в Швеция с децата си и да напише книга за личния си опит, наречена " Тайните на една скандинавска майка за развъждане на здрави, издръжливи и уверени деца ".

На първо място - интензивността на децата измежду природата оказва помощ за насърчаване на физическите и моторните умения, силата, салдото, координацията. Освен това усъвършенства когнитивните умения, които по-късно се трансформират в база за струпване на познания, когато детето тръгне на учебно заведение. Не на последно място - играта на открито оказва помощ на децата да развият уменията си за другарство. Учат се по какъв начин да се държат в компанията на други деца, по какъв начин да си измислят свои лични игри, по какъв начин да дефинират разпоредбите им и по какъв начин да позволяват възможните проблеми, които пораждат по време на общуването.

Всичко това може да ограничи признаците на хиперактивност и липса на централизация, понижава напрежението, усъвършенства концентрацията, може да се употребява като превантивна мярка против натрупването на наднормено тегло и други Нещо повече - децата, които играят постоянно на открито, стават по-устойчиви на вирусни инфекции и не се разболяват толкоз постоянно.

Линда обръща внимание, че всички родители са склонни да изпадат в крайности, единствено и единствено да опазят децата си. Хората са уверени, че обществото е доста по-опасно, в сравнение с то е на процедура. Страхът излиза отвън пропорциите на действителния риск. Проблемът е, че когато децата нямат опция да се упражняват в поемането на опасности, не съумяват да се научат по какъв начин да се оправят с сходни обстановки.
Никой не би желал да изложи децата си на заплаха, която може да заплаши здравето им или чийто резултат би бил непредвидим. Но родителите би трябвало да оставят задоволително независимост за деяние на дребните. Децата, които поемат такива опасности, изградят съответните умения за реакция и не се сблъскват с непреодолими трудности в общуването с хората.

Една от аргументите, които пречат за използването на тази философия, може да се окаже неналичието на задоволително публично налични зелени площи наоколо до жилищните региони в градовете. Това, което прави усещане на Линда в Съединени американски щати, е, че съвсем всички терени са частна благосъстоятелност, на всички места са ситуирани знаци " Влизането неразрешено ", а даже в публичните паркове има десетки правила и ограничавания на държанието.

Голямата разлика е в това, че в Швеция животът измежду природата се възприема като основен детайл за развъждането на едно дете.
Тази процедура се подтиква на всички равнища - от педиатрите, учителите, родителите или бабите и дядовците. Всеки споделя концепцията, че природата би трябвало да бъде неразделна част или даденост за едно обикновено детство.

Отначало Линда се сблъсква с недоумение от хората в Индиана. Още преди да роди децата си, отглежда две кучета, които разхожда из града без значение какво е времето на открито.

" Много хора се спираха и ме обсъждаха. Някои не знаеха името ми, само че ме познаваха като дамата, която разхожда двата черни лабрадора. Когато към този момент се родиха дъщерите ми, се е случвало да стопират с колите си и да оферират да ме хвърлят до у дома, тъй като изпитваха страдание към нас - изключително през зимата. Мислиха си, че нямам автомобил и съм принудена срещу волята си да вървя пешком по улицата с бебето, до момента в който на открито температурите са минусови. А истината е, че просто желаех да подишам малко пресен въздух ", споделя тя.

Разбира се, получава и доста положителни реакции - изключително от по-възрастните хора, които й споделят, че като деца постоянно са си играели на улицата, без значение дали времето е неприятно. Този модел на образование, наподобява, се е трансформирало трагично в течение на годините.
Линда Окесон поучава родителите да се опитат да намерят " сродни души " - хора, които споделят тази философия, обичат да излизат измежду природата, групи за планинарство и други Така разнообразни фамилии могат да се събират един път седмично и да дават опция на децата да играят или да вървят на походи дружно.

Втората стъпка е да се влияе върху просветителните институции - детски градини и общински учебни заведения, тъй че да основат повече благоприятни условия за интензивности измежду природата.

Тя се надява, че концепцията за " friluftsliv " може да се екстраполира на всички места, без значение от разликите в националните особености. Важното е хората да осъзнаят значимостта на отдиха измежду природата - освен за децата, само че и за възрастните.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР