Тя е една от малкото жени, които обличат кукерски костюм.

...
Тя е една от малкото жени, които обличат кукерски костюм.
Коментари Харесай

Анелия Дулева: Красивото лице на кукерския ритуал

Тя е една от дребното дами, които обличат кукерски костюм. Родолюбието и пристрастеността са в основата да носи тежките звънци и да следи ритъма на страстта. Прави го, тъй като уважава традициите, а това й носи чувство за благополучие.

Анелия Дулева е част от кукерската група „ Йорданови АРТ и другари “. За магията на ритмите и за умеенето да гоним злите сили, пред DarikNews.bg , споделя момичето, избрало да покаже хубостта на българската традиция.

И макар че тази година огромният интернационален фестивал „ Сурва “ в Перник не се реализира заради пандемичната конюнктура, то на 13 и 14 януари ще го има обичайното кукерско надиграване сред пернишките села. Част от него ще бъде и Анелия.



Анелия от кой момент си част от кукерска група?

- Малко повече от 3 години. Войводата на групата е трето потомство занаятчия на маски, който ги създава напълно от естествени материали. Членовете от групата сме били по разнообразни фестивали, имаме и награди. Наброяваме най-малко 30 души. Малко по-натам има концепция да създадем и група за дечица.
 Личен списък
Особено доста станаха школите по национални танци. Кажи ми каква е разликата сред една такава школа и кукерска група?

- В школите по национални танци се учат хора от другите области, до момента в който тук по-скоро се учат ритми. Кукерите имат разнообразни ритми, които слушат. Бюлюкбашията Людмил Йорданов задава ритъма и групата се води напълно по него. Разликата е, че има избрани ритми, а не избрани стъпки. Важно е да се съблюдава дисциплината, както при един танц, само че е доста по-зареждащо. Чувстваш, че правиш нещо вярно от самото начало. Целият комплект звънци тежи към 60 кг., само че не ги усещаш по този метод, когато ги носиш за здраве.
 БГНЕС
Ти самата по какъв начин издържаш тази тежест?

- Аз имам предимство като жена. Мога да бъде кукер, а мога да бъда и мома, според от събитието. Днес (бел. ред. 9 януари 2022-а), на „ Сурва “ в София, където се срещаме, съм мома и по тази причина съм в национална носия. Едно време единствено мъже са били кукери, само че с времето традицията разрешава и дами да се включват в този обред. Разликата е, че когато си мома ти е много по-хладно, само че пък си доста красива. А когато си кукер ти е доста по-топло, само че доста по-трудно, тъй като звънците тежат.
 Анита Иванова
Във вашата група какъв брой дами, с изключение на теб, има?

- Има моми за хора, както и дами кукери. Около 10 моми са, само че и нови дами може да се причислят?

На един новак какъв брой време ще му бъде належащо, с цел да усвои ритъма на кукерите?

- Силата на групата те провокира бързо да влезеш в темп. Отстрани наподобява по-сложно в сравнение с е в реалност. Когато се облечеш като кукер се влиза елементарно в ритъма, стига да слушаш, какво ти се изяснява, тъй като има тънкости. На всеки, който има предпочитание да се причисли, му даваме цялостен екип, с цел да може първият път, когато излезе на сцената, да види по какъв начин би трябвало да наподобява, да му хареса и да се влюби в традицията, с цел да може след това да стартира да прави собствен личен костюм за идващите изяви.

Спомена за кукерското облекло. Скъпо наслаждение ли е то?

- Скъпо е поради материалите, които се употребяват. Звънците са медни и те са по-скъпата част от самото облекло. Кожите също не са доста евтини, само че пък можеш да си ушиеш самичък. Костюмът може да си го направиш поетапно – първо да си купиш звънци, след това нещо друго и последователно да се екипираш за всяко последващо събитие до момента в който си направиш прекрасен костюм.
 Личен списък

Къде шиете костюмите си?
- Преди обещано събитие се събираме в Перник. Костюмите ги шием там - в помещение, което се назовава „ Мечкарница “. Вечерта се пие греяно вино и ракия, и се приготвят костюмите за „ Сурва “. Момчетата от групата сами си ги шият в това помещение. Има хора, които шият костюмите си в цехове, само че самият развой по правенето – самичък да си направиш костюма и да шиеш е хубаво. Това мъж в никакъв случай няма да го направи, в случай че не е кукер и за тях това е доста забавно. Поне си оказваме помощ един на различен. В една група кукери в никакъв случай не можеш да се оправиш самичък, всеки оказва помощ на другия, тъй като приказваме за огромни килограми звънци и се учим да сме екип. Всеки оказва помощ на другия. Това е едно доста хубаво възприятие, което се основава в групата.

В Мечкарницата
 БГНЕС
Как, съгласно теб, се възпитава родолюбие?

- От дете. И през днешния ден на събитието (бел. ред. 9 януари 2022-а, “Сурва “ в София) в София го видях доста осезаемо. Най-много дечица желаеха да се снимат. Те безусловно са влюбени в традицията. Смятам, че това е най-хубавият метод - посредством занаятчийски курсове, даже от учебно заведение няма да бъде по никакъв начин неприятно, в случай че групи деца се водят по такива събития. Сигурна съм, че на всяко дете му е доста забавно, само че в огромния град няма доста къде да се допре до традицията. Затова и традицията пристигна при хората през днешния ден.

 На 9 януари 2022-а се порведе “Сурва “ в София, тук Анелия взе участие като мома
 БГНЕС
Кой е твоят обичан кукерски обред?

- Това е подготвянето на костюмите вечерта, преди самото събитие. А след това, по време на представлението, ми е обичан моментът, когато има един темп, който е извънредно забързан и се чуват всички звънци по друг метод Звънците имат разнообразни номера и всеки от тях се чува по съответен метод. Има един миг, когато всички зазвънят и на хората им стопира дъха. Велико е да го усетиш и да си част от това. Този обред е едно от следващите забавни неща, които може да опиташ в живота си и няма по какъв начин да ти донесе отрицателна страст.
 Личен списък
До края на 2022-а знае ли се авансово за идни огромни кукерски събития?

- За страдание огромният фестивал „ Сурва “ в Перник беше анулиран, само че пък ние оставаме с вярата, че най-малко „ Кукерландия “ в Ямбол ще се състои. Още е рано да кажа коя е датата за него. Освен това да отбележа, че отвън формалните събития, селата няма да спрат да се надиграват между тях и да гонят злите духове. На 13 и 14 януари ние ще отидем в пернишките села и ще се надиграваме, макар че огромният интернационален празник публично беше анулиран. Тогава аз ще бъда кукер. Тогава е доста е забавно, тъй като се събират две села. Едното кани другото и се надиграват доста огромни кукерски групи, които пазят звънци и носии на по 100-200 години. Интересно е, само че не е доста необятно известно. Там няма доста медии, само че по селата традицията се пази. Ако хората отидат в родните си села, сигурно, ще намерят група към която да се причислят.

Разкажи ми някой забавен подробност от това надиграване сред пернишките села?

- На 13 януари се събираме в Перник и приготвяме костюмите. Вечерта против 14 януари има надиграване със прилежащо село. Вечерта се пали огромен огън, към който танцуват двете кукерски групи, надиграват се – първо едната, след това другата, а най-после – дружно. Това е доста хубав обред. На идната заран, на 14 януари, още в ранни зори към 7-8 ч. кукерските групи стартират да обикалят къща по къща и във всеки двор да дрънчат за здраве. Навсякъде ги черпят с вино.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР