.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Задават се

...
.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Задават се
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев: Икономиката ни крета, скърца и пъшка, настъпва обаче ерата на сложността

.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }

Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават умерено и слънчево икономическо време. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът проф. Боян Дуранкев.

" В България се обрисува икономическия напредък в края на годината да бъде 1,8%, което ни поставя в групата страни с доста невисок ритъм на напредък. И в случай че би трябвало да се написа оценка на българската стопанска система като цяло, оценката ще бъде междинен 3. Не инцидентно може би, социологическите изследвания демонстрират, че доверието в държавното управление също е с оценка междинен 3,1 по шестобалната система. Това значи, че стопанската система ни крета, пъшка, скърца понякога и нещата вървят бавничко, само че вървят. Но това е за тази година, която беше доста комплицирана, а идващите години се чака да бъдат неведнъж по-сложни, освен за България, само че също и за великия и несломим Европейски съюз, в случай че би трябвало да се майтапим в края на годината ", разяснява икономистът.

Според Дуранкев се задават облаци на хоризонта, които не предвещават умерено и слънчево икономическо време през идната година: " Тъй като стопанската система на България е мощно диференцирана, а преразпределението на брутния вътрешен артикул, за разлика от другите европейски страни е под 40%, в другите европейски страни е над 50%, и  защото плоските ниски налози в България изкривяват по този начин наречената правдивост и взаимност, затова България е на последно място по тъждество, или преди всичко по неравноправие в Европейския съюз. Изглежда, че ще би трябвало да има разтърсвания през идната година, в това число и бюджетни, които да трансформират статуквото на България на последния възпитаник в Европейския съюз и дори в Европа, може би. И да отидем към оценка добър 4, хайде да не е следващата година, само че през 2025 година Впрочем, това е и тезата на държавното управление, че оправията в миналото би почнала през 2025 година ".

По думите на икономистът краят на простотата настава и идва началото на сложността: " Краят на простичките въпроси и на обикновените отговори, краят на еднопосочната политика и на едноизмерната народна власт, както и краят на измерването на брутния вътрешен артикул. Не инцидентно, единият от гениите, които съм поместил в моята последна книга споделя: “Че възходът на една нация не стартира в заводите, а стартира в класните стаи ". Ние знаем, че може да имаме стопански напредък, само че имаме негативно деградиране на просветителната система в България. И тъкмо тук се демонстрира, че не по-високите заплати дават по-доброто обучение, а това нещо, което сме го позабравили - стратегическото обмисляне и като допълнение, може би систематичния метод ".

" Очевидно, както по една молекула от човешкото тяло не може да се опише по какъв начин мисли човек, по един атом от земната кора не може да се каже нищо за земята. По същия метод с един индикатор в стопанската система не може да се опише развива ли се тя или не. И тъкмо тук е нужен тъкмо систематичният метод. Защото? Хубаво имаме напредък на брутния артикул, само че имаме спад наподобява на националното благосъстояние на България ", обърна внимание на това проф. Боян Дуранкев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР