Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се

...
Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се
Коментари Харесай

Интернет гигантите ще плащат авторски права

Творците и издателите на вести ще имат пълномощието да се договарят с интернет колосите, с помощта на постигнатото съглашение, по отношение на разпоредбите за авторско право, които съдържат също по този начин гаранции за свободата на изложение. Това оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент.
Постигнатото съглашение сред договарящите от Парламента и Съвета има за цел да подсигурява, че правата и отговорностите в закона за авторското право също се отнасят и за интернет. YouTube, Фейсбук и Гугъл News са измежду широкоизвестните интернет имена, които ще бъдат най-вече наранени от законодателството.
Законодателите се стремиха да обезпечат, че интернет ще остане свободно място за свободата на изложение. Откъси от новинарски публикации, затова, ще могат да продължат да бъдат споделяни, както и „ GIFs “ и „ memes “.
Споразумението цели да ускори способността носителите на права, точно музиканти, реализатори и сценаристи, както и издателите на вести, да договарят по-добри покупко-продажби за заплащане за потреблението на техния труд в интернет платформите.
Споделянето на фрагменти от вести няма да ангажира правата на медийните предприятия, които са издали публикацията. Споразумението, обаче, включва разпореждания, за отбягване на злоупотребата с това позволение от страна на новинарски агрегатори. „ Откъсите “ ще могат да продължат да се появяват в излъчванията на Гугъл News, да вземем за пример, или публикация може да бъде споделяна във Фейсбук, при изискване, че е „ доста къса “.
Качването на предпазена творба за цитиране, рецензия, критика, подигравка, подигравка или пастиш е предпазено, което подсигурява, че „ memes “ и „ GIFs “ ще продължат да бъдат налични и споделяни в онлайн платформите.
Текстът прецизира също, че качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален метод, като да вземем за пример в Wikipedia, или платформи със програмен продукт с отворен код като GitHub, ще бъде автоматизирано изключено. Стартъп платформите ще се възползват от по-леки отговорности в сравнение с по-утвърдените.
Авторите и изпълнителите ще могат да изискват в допълнение заплащане от дистрибутора, който употребява правата им, когато в началото контрактуваното заплащане е непропорционално ниско спрямо изгодите, получени от дистрибутора.
Понастоящем интернет фирмите имат слаб тласък да подписват обективни лицензионни съглашения с притежателите на права, защото те не се смятат за виновни за наличието, което техните консуматори качват. Те са задължени да отстраняват единствено наличието, което нарушава правата, когато притежателят на права ги помоли да го създадат. Това обаче е тромаво за притежателите на права и не им подсигурява обективни доходи. Отговорността на интернет фирмите ще увеличи възможностите на притежателите на права (особено музиканти, реализатори и сценаристи, както и издатели на вести и журналисти) да обезпечат обективни лицензионни съглашения, като по този метод ще получат по-справедливо заплащане за потреблението на техните творби, експлоатирани цифрово.
Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Съвета, Комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на Екологичен потенциал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР