Творбата на нидерландския художник Пит Мондриан (1872-1944) Ню Йорк сити

...
Творбата на нидерландския художник Пит Мондриан (1872-1944) Ню Йорк сити
Коментари Харесай

С главата надолу: Картина на Пит Мондриан стои обърната повече от 40 години

Творбата на нидерландския художник Пит Мондриан (1872-1944) " Ню Йорк сити 1 ", изложена в Германия, евентуално от десетилетия стои погрешно закачена, съобщи ТАСС, като цитира обява в изданието " Шпигел ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Mondrian painting has been hanging upside down for 75 years
— The Guardian (@guardian)
Предположението е на Сузанe Майер-Бюзер, куратор на галерия, отдадена на създателя.

" Ню Йорк сити 1 " e част от сбирката с творби на изкуството на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, съхранявана в Дюселдорф. Картината на Мондриан съставлява хоризонтални и отвесни линии върху платното, образуващи нереална мрежа под прав ъгъл. Творбата е основана благодарение на многоцветни ленти.

Произведението е друго от по-известната маслена живопис " Ню Йорк сити " в Националния музей на модерното изкуство в Париж.

Кураторката Майер-Бюзер показва догатката си, откакто неотдавна вижда картината на фотография, направена малко след гибелта на художника през 1944 година На нея се вижда, че творбата в началото е било завъртяно на 180 градуса. 

Вероятно преди 42 години, когато творбата идва в Германия, е сложена на стената погрешно, защото създателят не я е подписал.

Произведението на Мондриан ще продължи да виси " с главата надолу ", защото съществува заплаха от увреждане, сподели кураторката. Освен това фактът, че картината в продължение на десетилетия виси погрешно, " към този момент е неразделна част от нейната история ", е мнението ѝ.

Нарисуваната с маслени бои творба, намираща се в Париж, е вярно сложена, отбелязва " Шпигел ".

На тази фотография: Картини на Пикасо и Мондриан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР