Творбата на италианския авангарден творец Маурицио Кателан Америка Белият дом

...
Творбата на италианския авангарден творец Маурицио Кателан Америка Белият дом
Коментари Харесай

Белият дом поискал Ван Гог, но получил оферта за златна тоалетна


Творбата на италианския авангарден създател Маурицио Кателан " Америка "

Белият дом желал да вземе от музея Гугенхайм в Ню Йорк шедьовър, само че вместо това получил предложение за златна тоалетна, предадоха международните организации.

Президентството желало да получи чартърен картината на Винсент ван Гог " Снежен пейзаж " от 1888 година Платното обаче било изложено във филиала на музея в Билбао. Поради тази причина креативната директорка на музея Гугенхайм в Ню Йорк Нанси Спектър предложила отдаването чартърен на творба на италианския авангарден създател Маурицио Кателан.

Творбата се наричала " Америка " и представлявала изцяло настояща тоалетна от 18-каратово злато. Творбата се оценявала на 1 милион $. Тя била изложена от септември 2016 година до лятото на 2017 година в музея и даже посетителите имали правото да я употребяват. Ето за какво от скъпата творба се възползвали над 100 000 души.

В имейл до Белия дом от септември предходната година Нанси Спектър споделила, че основателят на творбата " Америка " желал да я предложи на Белия дом в подмяна на дълготраен наем.

" Творбата е несъмнено извънредно скъпа и доста чуплива, само че ние ще ви предоставим всички указания за инсталацията й и за поддръжката й ", написа Спектър в имейла си.

" Съжаляваме, че не можем да удовлетворим вашето в началото искане, само че се надяваме, че тази изключителна оферта може да ви заинтересува ", се казвало още в имейла на Спектър до Белия дом. Към него имало прикачена фотография на творбата.

Нанси Спектър е подлагала на критика обществено Тръмп на няколко пъти след избирането му на власт. Тя беше споделила, че неговото президентство е белязано от кавги и от понижаване на доста самостоятелни свободи.

Исканията за отдаване чартърен на произведения на Белия дом са процедура, датираща от няколко десетилетия. Според американски издания по отношение на офертата за златната тоалетна, отправена от директорката на музея Гугенхайм, Белият дом е запазил безмълвие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР