Твърденията са, че решението е на премиера Мицотакис, а причината

...
Твърденията са, че решението е на премиера Мицотакис, а причината
Коментари Харесай

Скандалът с подслушването в Гърция се разраства, искат оставката на Мицотакис

Твърденията са, че решението е на премиера Мицотакис, а повода е липса на доверие или упоритости за лидерския пост. Европейският парламент изпрати делегация в Атина предходната седмица. Съединени американски щати към този момент проверяват случая поради вероятното потребление на софтуера Predator.
Скандалът с подслушванията в Гърция се разраства, откакто стана ясно, че на това са били подложени членове от държавното управление и по-голям брой публицисти. За първи път информация за него се появи през авуст, когато се разбра, че гръцкото разузнаване е подслушвало публицисти и политици, измежду които водачът на левицата (ПАСОК) Никос Андрулакис. Тогава се чуха претенции за оставка на премиера Кириакос Мицотакис, само че до такава не се стигна. Сега на Мицотакис ще му е по-трудно да резервира поста си.

Причината за това е, че описът с подслушвани лица и политици се усили доста. Бившият министър-председател от " Нова народна власт " Андонис Самарас, както и актуалният министър на външните работи Никос Дендиас също са били подслушвани, разкрива нов отчет на локалното издание Documento. Сегашни членове на кабинета също са под прицел, като това е правилно и за предприемача Вангелис Маринакис, който е притежател на футболните " Олимпиакос " и британския първокласен " Нотингам форест ".
Реклама
Вестникът твърди, че за задачата е бил употребен шпионският програмен продукт Predator дружно с технологията, която локалните разследващи служби са ползвали. Мицотакис няколко пъти към този момент отхвърли тези изказвания, като през август даже съобщи, че подслушванията са се случвали без неговото познание. По-рано тази година Народното събрание одобри нов закон за разследващите служби, съгласно който те попадат непосредствено под контрола на премиера.

Интересното в тази ситуация е, че на цифрово следене са били подложени и хора от партията на премиера. Documento твърди, че тези, попаднали в листата, нямат доверието на Мицотакис или имат упоритости за лидерската позиция в партията. Журналистът Костас Ваксеванис, който е създател на публикацията, съобщи, че ще показа новите доказателства пред гръцката прокуратура в понеделник.

Мицотакис до момента отхвърля коментар по отношение на новите доказателства. Говорителят на гръцкото държавно управление Янис Ойконому излезе с изказване, че новият лист би трябвало да бъде прегледан от правосъдните органи, само че в това време насочи персонална офанзива против Ваксеванис, като го назова " народен клюкар ". Ойконому настоя, че противозаконен шпионски програмен продукт съществува в Гърция, само че никой обществен орган не го е употребявал. От друга страна, публикацията на Documento допуска, че Predator е употребен в съдействие с технологията, прилагана от гръцката държавна разследваща организация. Напрежението върху Мицотакис се усилва Според анализатори Мицотакис няма да оцелее в обстановката, откакто все по-голяма част от обществото желаят да подаде оставка. Ключово за бъдещето на кабинета ще бъде и възможна интервенция от страна на Европол или в случай че управляващите на Европейски Съюз издигнат въпроса за върховенството на закона, както се случи с Унгария и Фонда за възобновяване. Европейска интервенция се счита за сигурен знак за завършек на ръководството на Мицотакис.

Комисията PEGA на Европейския парламент беше в Атина предходната седмица, с цел да се запознае с информациите за абсурда, а депутатите от Европейски Съюз споделиха, че са си тръгнали с повече въпроси, в сравнение с отговори. Мицотакис отхвърли да се яви пред европейската делегация. Лидерът на Демократи 66 в Европейския парламент Софи в`т Велд съобщи, че Европол и Европейската комисия се пробват да избягат от нуждата да се оправят със абсурда. За сметка на това представители на американското вътрешно министерство са в Гърция, с цел да проведат следствие. Какво знаем досега Правителството призна, че е правило " законни " действия по наблюдаване от тайните служби против публицисти и политици, без да употребява Predator. Въпреки това досега няма дадени публични аргументи за провеждането на сходна интервенция, като властта се базира на аргумента " национална сигурност ".
Реклама
Гръцки медии цитираха държавни представители, съгласно които подслушването на Андрулакис е осъществено по молба на украинските и арменските служби, защото той имал прекомерно близки връзки с Русия и Турция. Според друга версия задграничното разузнаване се интересувало от него поради присъединяване му в комисия към Европейския парламент, която се занимава с връзките сред Европейски Съюз и Китай. В отговор украинският дипломат в Гърция назова изказванията " отдалечени от действителността ", а съгласно арменския дипломат в Гърция това са " безсрамни неистини ".

Случващото се в Гърция докара до две оставки - на шефа на разузнаването Панайотис Контолеон и на Григорис Димитриадис, който е и шеф на кабинета на премиера, както и негов племенник.
Свързани публикации Напрежението сред Гърция и Турция още веднъж се повишава 3 октомври 2022, 06:55 Строител на капитализма: Кириакос Мицотакис 12 август 2022, 06:46 Натискът върху Мицотакис се усилва поради скандал с подслушване 10 август 2022, 16:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР