Твърденията на служебния регионален министър Иван Шишков, че започналите строителни

...
Твърденията на служебния регионален министър Иван Шишков, че започналите строителни
Коментари Харесай

Път убиец. ПП-ДБ настоя за безопасно изграждане на магистрала Струма

Твърденията на служебния районен министър Иван Шишков , че почналите строителни работи край Кресна не предопределят, че трасето на автомагистрала " Струма " ще мине през Кресненското дефиле, са погрешни. Това споделиха от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) в четвъртък.

Оттам настояха да бъде открита различен вид, при който строителството да дава отговор на българските и на европейските стандарти и издигнатото да бъде със статут на автомагистрала.

Дотук се стигна, откакто във вторник министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков на пътен възел " Кресна " на фона на митинги на локални поданици и природозащитници. От години те упорстват този сектор на автомагистралата да заобиколи Кресненското дефиле.

Според протестиращите началото на строителството в този момент значи, че е взето решение трасето на автомагистралата да минава точно през дефилето. Шишков обаче отхвърли.

В четвъртък от ПП-ДБ дефинираха изказванието на министъра като погрешно и желаеха да се откри друго решение, което да резервира поминъка на хората, екоразнообразието в региона и да обезпечи съответен пренос.

" Вариантът, който се предпоставя в този момент със подписаните контракти и строителството на пътния възел, не взема решение лесния достъп до Югозападна България. Защо? Защото това не е автомагистрала, дори не е и високоскоростен път ", сподели Андрей Гюров от Политическа партия.

Вариантът през Кресненското дефиле планува в този сектор трафикът да бъде разграничен на две - в посока от Гърция към София да се употребява ново шосе източно от пролома, само че от София към Гърция за се употребява съществуващия път Е79 през самото дефиле. Така в тази посока пътят ще остане с две платна, голям брой завои и със скорост на предугаждане до 90 км/ч.

" Твърди се, че това е автомагистрала, отговаряща на всички условия и която надлежно ще помогне за това да спасяваме човешки животи. Това е може би най-тежката неистина от всичките, която се споделят ", добави Андрей Ковачев от " Зелено придвижване ", част от Демократична България.

" Това ще бъде път палач ", сподели той.

Преди ден от ПП-ДБ излязоха и с, в която споделиха, че са обезпокоени от обстоятелството, че страната е сключила контракти с няколко пътни компании за построяването на сектора, " преди да са приключени процедурите по предложените от Европейската комисия стъпки - оценка на различните трасета отвън Кресненското дефиле, разбор на сходството на определения вид със характерните природозащитни цели и обезпечаване на финансиране ".

Строителство на автомагистрала " Струма " е в застой от години, на първо място поради разногласието от кое място да минава лот 3.2. Местните поданици и природозащитни организации упорстват той да бъде построен отвън Кресненското дефиле.

Преди няколко дни " Капитал ", че през април Агенция " Пътна инфраструктура " е подписала договорите за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, без да го разгласи публично.

Миналото лято някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов да направи нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и нова Оценка за съгласуемост с екологичната мрежа " Натура 2000 " на целия сектор от " Струма ".

Поради тази причина Сандов спря плана за градеж на автомагистралата в Кресненското дефиле. Според Сандов би трябвало да се изготвят тези две оценки, с цел да се спазят условията на европейското и българското законодателство и да не се изгубят европейски средства.

Завършването на автомагистралата е значимо за целия Европейски съюз, тъй като по този път минава целият импорт от Гърция на запад. Брюксел дава на България европейски средства, с цел да го приключи, само че изисква да се спазят изискванията на Европейска комисия, че няма да бъдат нанесени вреди на околната среда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР