Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен

...
Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен
Коментари Харесай

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения

Твърде комплициран изказ в учебниците, материал, който не е съгласуван с възрастта на децата, прекомерно доста информация, незадоволително образци и пояснения, малко време за извършения, оповестиха от МОН. Това са главните компликации, които срещат децата в учебно заведение. Изводите са от национално проучване на „ Галъп интернешънъл Болкан “, извършено по поръчка на Министерството на образованието и науката. В пространни изявленията с родители и деца от I до Х клас, които на процедура се трансфораха в дълбочинни, социолозите питаха за проблеми в образователните стратегии по обособените предмети и в съответните учебници, събираха рекомендации за улеснение на процеса на учене.

Малко над половината от интервюираните родители признават, че децата им имат усложнения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, дефинират онлайн образованието като съществена причина за компликациите на детето. Почти 33% упрекват учителите, че преподават зле. Близо 28% считат езика в учебниците за неразбираем. Толкова са и тези, съгласно които материалът е прекомерно обемен.

Проблеми показват и родителите, чиито деца се оправят добре в учебно заведение. Около една трета от тях показват като спънка неразбираемия език в учебниците и образователните пособия. Над 23% считат, че образователното наличие не е съобразено с възрастта на детето, също толкоз са недоволни от метода, по който учителят сервира материала.

Математиката е най-трудният предмет в съвсем всички класове, съгласно отговорите на родителите. Голяма част от тях са уверени, че образователен материал по математика е „ свален “ от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на задоволително време за извършения.

В III и IV клас проблематични са и други предмети като индивидът и обществото и индивидът и природата. Много родители показват, че изучаваният материал не е съгласуван с възрастта на децата, има прекомерно огромен и недобре класифициран размер от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване „ наизуст “ на уроците по тези предмети, без да се схваща наличието.

Майки и татковци на по-големите възпитаници предлагат да се учи повече национална история и повече българска литература.

Повече от половината родители оказват помощ на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и татковци доближава 84%.

Всеки трети родител заплаща за частни уроци по предмети, преподавани в учебно заведение, като 17% от децата посещават спомагателни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е доста по-висок измежду родителите на възпитаници в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след VII клас и за матурите.

Две от всеки пет деца сред I и IV клас признават, че не схващат част от наличието на учебниците, главно по математика. Затрудняват ги основно текстовите и логическите задания. Те постоянно се оплакват, че нямат задоволително време да се упражняват. Според половината от тях уроците са прекомерно дълги.

Проблемът се задълбочава в прогимназиалния стадий (V -VII клас). Там към този момент 57,6% от учениците декларират, че част от учебниците са написани комплицирано и неясно. Повечето седмокласници, само че и доста петокласници и шестокласници, се оплакват най-вече от учебниците по история и цивилизации.

Учебното наличие по география и стопанска система също се оказва мъчно разбираемо за част от учениците сред V -VII клас. Тук комплицирани съгласно тях са множеството нови термини и прекомерно многото информация в учебниците, която би трябвало да се помни наизуст.

Гимназистите недоволстват от прекомерно огромния размер от информация, който съгласно тях е непотребен и затруднява ученето и определянето на най-важното. Много от запитаните възпитаници желаят учебници на по-достъпен език, повече време за извършения и по-интерактивно преподаване на материала – с повече илюстрации, графики и образци.

Министърът акад. Николай Денков преди оставката на държавното управление разгласи желание пред лятото да се актуализират всички образователни стратегии. Никъде не се загатва обаче за изкривяването на образователните стратегии по история, в които след 2015 година изключително бе вкарана нова антикомунистическа и русофобска идеология.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР