Твърде рано е да се говори за намаляване на лихвените

...
Твърде рано е да се говори за намаляване на лихвените
Коментари Харесай

ЕЦБ отново попари надеждите за намаляване на лихвените проценти

Твърде рано е да се приказва за понижаване на лихвените проценти и сходна стъпка през 2024 година не е сигурна.

Това съобщи Робърт Холцман от Управителния съвет на Европейската централна банка, представен от Bloomberg News.

" Дори ЕЦБ да е минала невижданата серия от 10 поредни нараствания на лихвените проценти, за 2024 година няма гаранция за намаляването им ", безапелационен е финансистът, който оглавява Централната банка на Австрия.

" Нормализирането на паричната политика към този момент демонстрира своето влияние върху забавянето на инфлацията, само че към момента би било прибързано да се мисли за понижаване на лихвите ", добави той.

По-рано този месец ЕЦБ резервира лихвените проценти постоянни за повторно, макар че президентът Кристин Лагард алармира, че пазарните залози за понижаване на лихвите още през март може да са преждевременни.

Това частично се дължи на обстоятелството, че през идните месеци растежът на потребителските цени още веднъж ще означи покачване заради базовите резултати.

Въпреки че Лагард отстъпи от пазарните упования за първи ход по понижаване на лихвите още през март, някои икономисти възприеха цялостното обръщение от съвещанието на ЕЦБ като отваряне на вратата през 2024 година

" Макар че Лагард акцентира, че методът на ЕЦБ зависи от данните, а не от времето, тя направи най-малко четири намека, които подсказват, че първото намаляване наподобява по-вероятно от юни 2024 година нататък, а не при започване на 2024 година ", разяснява основният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг, като акцентира, че не престават упованията за първото понижение през третото тримесечие на 2024 година

Инфлацията в еврозоната евентуално ще доближи задачата на ЕЦБ от 2% през идващите две години, макар че пътят към нея ще бъде " сложен ", разяснява още Холцман.

Още преди месец, при започване на ноември, той съобщи, че " би трябвало да сме доста деликатни и да сме подготвени още веднъж за покачване, в случай че се наложи и сигурно да не разгласяваме победа прекомерно рано ".

" Трябва да останем бдителни. ", добави Холцман, който е прочут като един от най-отявлените поддръжници на ястребовата политика в ЕЦБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР