Турция винаги е намирала изход от кризисните ситуации в единството

...
Турция винаги е намирала изход от кризисните ситуации в единството
Коментари Харесай

От акцията на ДПС: Тирове с помощи за Турция тръгват към пострадалите

Турция постоянно е намирала излаз от спешните обстановки в единството и заедността на нацията. Използвам опцията от ефира на Българска национална телевизия още един път да изкажа съболезнования – моите и на всички членове и симпатизанти на Движение за права и свободи, на околните на починалите в тази ужасяваща покруса. Ние продължаваме да мислим за всички потърпевши фамилии. Това съобщи в изявление за националната телевизия заместник-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за акцията по дарения и за набиране на артикули от първа нужда за засегнатите от труса.

Днес Движение за права и свободи изпраща 3 тира с дарения от Разград, Шумен и Бургас към Одрин, където е базата за събиране на помощи.
-->
Движение за права и свободи взе решение, изхождайки от мащабите на това злополучие, да провежда дарителска акция. Ние сме в непрекъсната връзка с посолството на Република Турция в България и с дипломат Айлин Секизкьок. С тях направихме лист нужните движимости и артикули.

Вещите, от които хората в Турция имат потребност и които по стандартите на дарителството би трябвало да бъдат неизползвани, са зимни облекла и обувки, изключително за деца, ръкавици, шапки, препарати за разчистване, санитарни и хигиенични материали, памперси, одеяла, газови печки, външни акумулатори, описа Ахмедов.

Според него потърпевшите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

" Основният логистичен център е Хасково. Много покрай самата граница и ние с тирове извозваме даренията до Турция. Във всички области на България нашите регионални центрове са превърнати в дарителски пунктове и всички хора в България, които имат предпочитание, могат да подаряват към тях ", сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Той разкри, че към Движението са се обърнали и доста български жители, които желаят да дарят парични средства, и през вчерашния ден Движение за права и свободи откри дарителска сметка към Търговска банка Д АД. След привършване на акцията тези средства ще бъдат трансферирани към турската Агенция за бедствията и изразходвани за потребностите на потърпевшите.

" Нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган още във вторник подари сума в поддръжка на потърпевшите. Първи към дарителската сметка преведе сума нашият ръководител Мустафа Карадайъ, всички народни представители в 48-ото Народно събрание направихме дарения. Даряват всички кметове на Движение за права и свободи, предприемачи, членове и симпатизанти на Движение за права и свободи.

" Тази акция ни сподели, че българският народ е съпричастен към тази покруса в Турция. Искам да благодаря на всички хора с положителни сърца за тяхното състрадание. Размерът на даренията няма значение. Важен е жестът ", акцентира Ахмед Ахмедов.

Той сподели още, че по данни на Движение за права и свободи към 20 души от българската изселническата общественост в Адана са починали при разрушителното земетресение, доста други са потърпевши.

По думите на Ахмедов в региона на Адана живеят към 30 000 български изселници, които са отпътували за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век.

" В този обиден регион към Адана има наши остарели изселници. Това са към 30 000 души, някой от тях приказват български език, други са възстановили българското си поданство. По наша информация там имаме към 20 жертви и доста потърпевши ", сподели Ахмедов.

Представители на Движение за права и свободи отпътуват за Адана, с цел да създадат разбор на потребностите на българската общественост там.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР