Турция трябва да се отърве от Конституцията, изготвена по време

...
Турция трябва да се отърве от Конституцията, изготвена по време
Коментари Харесай

Ердоган иска по-демократична конституция за Турция

Турция би трябвало да се отърве от Конституцията, направена по време на преврата, и да я размени с по-цивилна, демократична такава. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Дейли Сабах ".

" Искаме да продължим с гражданска, всеобхватна и демократична конституция ", разгласи той след осемчасово съвещание на кабинета в столицата Анкара.

Държавният глава акцентира какъв брой е значимо да се изостави актуалната конституция, направена от военната хунта след преврата през 1980 година

От 1982 година актуалната конституция претърпя няколко промени. Кървавият прелом от 1980 година, който докара до ареста на стотици хиляди хора и бе съпроводен с всеобщи правосъдни процеси, изтезания и изтезания, остава мрачен интервал в турската политическа история.

Предложените промени се концентрират върху тематиките за свободата, правото на сигурност, правото на обективен развой, свободата на словото, както и върху правата на дамите и хората с увреждания. Увеличаването на тези права и свободи се сблъска с спънки в бюрокрацията, които попречиха вярното им използване. Планът е направен в сходство с наблюденията и отчетите на интернационалните механизми за наблюдаване на правата на индивида в съдействие с няколко правозащитни организации.

Сред останалите правила на проекта са човешкото достолепие като същина на всички права, под дейната отбрана на закона; равното, безпристрастно и почтено даване на публични услуги за всеки; върховенството на закона би трябвало да бъде укрепено във всички области като гаранция за правата и свободите и никой не може да бъде лишен от независимост заради рецензия или изложение на мисъл.

Ердоган приветства и президентската система на ръководство, като уточни: " Нашата страна отхвърли предложенията за връщане към остарялата система с волята си на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система бяха прекъснати за неопределен срок ".

Той означи, че президентската система е разрешила равномерен и бърз преход след изборите, което потвърждава успеваемостта ѝ.

Турция одобри изпълнителна президентска система на ръководство през 2017 г. след публичен референдум и я приложи на процедура година по-късно.

Турски публични лица акцентираха преимуществата на новата система, като показаха, че тя отстранява неефективността и дава опция за по-безпроблемна работа на администрацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР