Турция ще продължи да изнася домати. Забраната, която беше наложена

...
Турция ще продължи да изнася домати. Забраната, която беше наложена
Коментари Харесай

Турция отмени забраната за износ на домати

Турция ще продължи да изнася домати. Забраната, която беше наложена преди пет дни, е анулирана поради митинги на турските производители.
Прочетете още
Подобна възбрана заплашваше да провокира недостиг и в България. Страната ни внася главните количества домати точно от Турция, защото българското произвеждане излиза по-късно на пазара.

Само пет дни просъществува възбраната за експорт на турски домати, наложена от държавното управление на Ердоган. Турция отстрани от през днешния ден възбраната за експорт на домати, въведена от 2 март, пише НТВ.

Министерството на земеделието и горите на Турция наложи преди няколко дни краткотрайно ограничаване за експорта на домати до 14 април поради внезапно нарастване на цените им в страната и поради последствията от пагубното земетресение, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат ограничения за " гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените ".

Мярката обаче е провокира мощна отрицателна реакция на локалните производители, стигна се и до обсада на автомагистрали. Така с решение, оповестено в турския държавен вестник, от през днешния ден възбраната за експорт на домати е анулирана.

Новината за спрения експорт провокира безпокойствие и у нас, защото Турция е главен вносител на домати в страната ни. По данни на земеделското министерство от импортираните общо 75 000 тона от този зарзават през първите 10 месеца на предходната година, 46 000 тона са пристигнали от южната ни съседка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР