Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО

...
Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО
Коментари Харесай

Блумбърг: Турция поема командването на силите на НАТО в Косово

Турция се приготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово в границите на планувана ротация през есента, след най-тежките конфликти в района от десетилетие насам, оповестява Блумбърг, като се базира на свои източници, осведомени със обстановката.


Турция, която разполага с втората по величина войска в границите на Организацията на Северноатлантическия пакт след Съединени американски щати, ще поеме управлението на задачата, известна като КФОР, от Италия през октомври. „ Прехвърлянето на пълномощията се обмисля от известно време, само че окончателното решение беше взето едвам неотдавна ", отбелязва Блумбърг.

Турското министерство на защитата и представителите на НАТО към момента не са коментирали информацията.

БГНЕС напомня, че по искане на НАТО Турция разположи батальон от командоси в Косово след митингите, при които бяха ранени 30 миротворци. Случилото се заплаши дългогодишния развой на нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово в сериозен миг, когато Европейският съюз и съдружниците от НАТО са съсредоточени върху войната на Русия в Украйна. Алиансът изпрати 700 бойци като подкрепление. 65-та мотострелкова бригада от специфичните сили на Турция дойде в Косово като част от подсилването на силите на НАТО, ситуирани в района. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе решението за изпращане на турски войски в Косово на фона на ескалацията в района след съвещания с управлението на Северноатлантическия алианс.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, съвсем десетилетие след войната там, която завърши с прогонването на сръбските сили от НАТО. Военният алианс е разположил там мироопазващи сили след войната. В момента КФОР разполага с към 3800 военнослужещи в Косово, което е по-малко спрямо към 50 000 военнослужещи в пика на наличието си в страната.

Мисията показва уговорката на Турция към сходни старания на НАТО, а също по този начин акцентира историческите и етническите ѝ връзки с Балканите, които в миналото са били част от владенията на нейната предшественичка - Османската империя, разяснява в обявата организация Блумбърг. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР