Турция продължава контактите с представители на Организацията на обединените нации

...
Турция продължава контактите с представители на Организацията на обединените нации
Коментари Харесай

Турция продължава с усилията да удължи зърнената сделка

Турция продължава контактите с представители на Организацията на обединените народи (ООН), Русия и Украйна за удължение на зърнената договорка, която изтече на 17 юли и беше прекъсната от съветска страна, заяви турското министерство на защитата, като добави, че съветският личен състав е напуснал Съвместния координационен център в Истанбул, съобщи Анадолската организация и Българска телеграфна агенция.

„ Надяваме се, че тази самодейност, която има огромен принос за стабилизирането на международните цени на храните и потвърждава, че всички рецесии могат да бъдат позволени с благосклонност и разговор, ще продължи да съществува. В съгласуваност с Министерството на външните работи не престават контактите ни с Организация на обединените нации, Руската федерация и украинските управляващи за удължение на „ зърнената самодейност “, чийто период изтече на 17 юли и беше спряна от Руската федерация. Република Турция, под управлението на нашия президент, ще продължи да дава своя принос за обезпечаването на мира в района и филантропичната помощ, както го е правила до момента “, съобщи полк. Зеки Актюрк, пресаташе на министерството на защитата на Турция.

Докато напъните и самодейностите за продължение на съглашението за зърнения кулоар през Черно море не престават, турската страна в същото време ще обезпечи продължение на действието на Съвместния координационен център в Истанбул с задоволително личен състав, оповестиха от министерството.

На въпрос за статута на съветския личен състав в Съвместния координационен център източниците дадоха отговор, че съветският личен състав е напуснал центъра.

Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли м. година сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. В Истанбул бе открит Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Москва, която на няколко пъти се съгласяваше за удължение на договорката, се отдръпна от съглашението след следващия краен период на 17 юли. Руската страна от дълго време се оплаква, че са останали спънки пред износа на нейно зърно и торове, макар че те не попадат директно под глобите на Запада, и показа редица претенции, които съгласно нея не са били изпълнени.

Украинското посолство у нас: Шантаж

„ Оттеглянето на Русия от Черноморската самодейност за зърно е съветски шантаж с апетит. Русия употребява храната като оръжие “, това обявиха от украинското посолство в България в публична позиция.

Над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, с цел да обезпечат хранителната си сигурност, най-вече в Азия и Африка, се споделя още в позицията.

„ Русия редовно попречва естественото действие на Черноморската самодейност за зърно. Продоволствената сигурност е основен съставен елемент от Формулата за мир на президента Зеленски, която има за цел да възвърне обективен и дълготраен мир в Украйна в сходство с Устава на Организация на обединените нации и резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации. Ние призоваваме всички страни и организации да вземат участие в използването на този значим съставен елемент на Формула “, пишат от посолството.

Според тях Русия излага милиони хора по света на риск от апетит и растящи цени на храните с отхвърли си да продължи да взе участие в Черноморската самодейност за зърно.

Ето какво още написа в позицията:

Това е част от умишлената съветска тактика за дестабилизиране на азиатските и африканските страни. Руските терористи желаят тежката хранителна рецесия да провокира обществени безредици, миграция и политически катаклизми.

Украйна приканва интернационалната общественост да заеме кардинална позиция и да се причисли към напъните на Украйна да избави жизненоважния експорт на зърно за света. Всички би трябвало да работят дружно, с цел да защитят най-вече уязвими хора, на които Русия се стреми да навреди. Русия би трябвало да спре да играе на „ игри на глада “ с хора по целия свят. Предизвиквайки повишаване на цените на храните, Русия желае да завоюва повече пари от личния си селскостопански експорт.

Непосредственият резултат от това, че Русия анулира договорката в този момент, ще бъде нарастване на цените. Нараняване на най-уязвимите хора, най-вече в Азия и Африка, изключително в Сомалия, Етиопия, Южния Судан и Йемен.

Русия показва същинското си отношение към световната продоволствена сигурност през последните дни, като нападна основните украински морски пристанища, Одеса и Чорноморск, с бараж от ракети и дронове. Русия съзнателно нападна украински градове, които са от решаващо значение за световната продоволствена сигурност, с цел да реализира своите политически цели “, написа в позицията. 

Трябва да бъдат подхванати взаимни и решителни дейности, с цел да може да се подсигурява, че съветското изнудване с храна се провали, и украинският експорт на храни да продължи гладко, даже в случай че Русия не даде утвърждението си, пишат от украинското посолство у нас. 

Украйна  е изпратила публични писма до президента на Турция и генералния секретар на Организация на обединените нации, предлагайки тристранно продължение на Черноморската самодейност за зърно или неин еквивалент.

Заедно можем да осигурим световна продоволствена сигурност без Русия, в случай че Москва реши да употребява изнудване, с цел да дефинира кой по света има право да яде и кой не.

Украйна приканва всички държави-членки на Организация на обединените нации да се причислят към нея в това изпитание за отбрана на живота освен в Украйна, само че и по света. От Мароко до Китай и от Индонезия до Ливан.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР