Турция продължава издирването на четиримата български граничари, които са съдени

...
Турция продължава издирването на четиримата български граничари, които са съдени
Коментари Харесай

Турция продължава издирването на четирима български граничари, съдени за смъртта на бракониер

Турция продължава издирването на четиримата български граничари, които са съдени задочно за гибелта на турски нарушител, заяви Нова телевизия. Вчера се организира следващо съвещание на делото в съда в Къркларели.

Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция за гибелта на турски нарушител през 2008 година, са търсени от турската страна с Интерпол. Не е ясно дали турският съд ще се съобрази с решението на Международния съд в Страсбург, което удостоверява невинността на българските граничари, изпълнили дълга си.

По думите на един от подсъдимите - Николай Костов има разпореждане на турския съд да бъдат оповестени за интернационално търсене с алена бюлетина.

" Как стоят нещата към днешна дата, не бих могъл да кажа. Това основава неудобства, тъй като ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме цялостната поддръжка на нашето административно и държавно управление ", изясни Костов.

България към този момент отхвърли екстрадиция на граничните чиновници. А след дълги правосъдни дела българското правораздаване и боен съд са безапелационни - Михаил Цонков, държал оръжието, е почтен, няма предумисъл в дейностите му, и дружно с сътрудниците си, е изпълнявал своя дълг.

" Рибарите са наказани за контрабанден лов на риба. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна щета на един от чиновниците ", изясни Костов.

Целта на дългогодишното дело, в което българите са съдени задочно, е за финансови облаги. " По жалбата, която беше изпратена в Страсбург, е видно, че те имат финансова рекламация, която Съдът по правата на индивида не е почел. Всеки е в правото си да преследва истината ", твърди той.

13 години след злополучния 17 април четиримата някогашни чиновници на " Гранична полиция " не престават да се усещат пандизчии в рамките на личната си страна. 61-годишният Николай Костов посочи, че живеят в непрекъснато безпокойствие.

" Никой не е желал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички старания да не допуснем прекалено потребление на мощ ", сподели Костов, който по това време е охранявал държавната граница на България.

Бившият шеф на спецзвеното за бордови дейности не може да посети дъщерите и внуците си, които живеят в чужбина. В дните до Нова година четиримата някогашни гранични служители на реда ще чакат превода от турски на протоколите от делото.

Следващото съвещание в Наказателния съд в Къркларели е на 5 юли.

Припомняме, че на 13 юли 2020 г. турски съд е изискал Интерпол да задържи четиримата обвинени.

Не можем да разбираем на всички страни в целия свят, че сме си гледали работата, подчерта още един от обвинените.

Инцидентът стана на 17 април 2008 година в региона на река Резово. Тогава български граничари се пробвали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на 2019 година година Районният съд в Бургас отказа да образува дело против граничните служители на реда Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

В България следствието на случая е прекъснато от Военната прокуратура заради липса на осъществено закононарушение. Изводът на прокуратура приключи е, че случаят е трагичен случай.

Съдът в Страсбург също оправда българските граничари, които изпълняваха своите отговорности по запазване на нашата граница. Турция води лично дело и ги упреква в причиняване на гибел заради немарливост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР