Турция преустанови всякаква търговия с Израел заради офанзивата му в

...
Турция преустанови всякаква търговия с Израел заради офанзивата му в
Коментари Харесай

Турция спря търговията с Израел

Турция прекрати всякаква търговия с Израел поради офанзивата му в Газа, базирайки се на " влошаващата се филантропична покруса " в Ивицата.


Турското министерство на търговията съобщи, че ограниченията ще бъдат в действие, до момента в който Израел не разреши " непрестанен и задоволителен поток " от помощи в Газа.

Миналата година търговията сред двете страни възлизаше на съвсем 7 милиарда $.

Външният министър на Израел упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че работи като " деспот ".

Израел Кац съобщи в обществената мрежа X, че Ердоган " подценява ползите на турския народ и бизнес и пренебрегва интернационалните търговски съглашения ".

Той добави, че е наредил на външното министерство да откри други възможности на търговията с Турция, като се концентрира върху локалното произвеждане и вноса от други страни.

В свое изказване Турция съобщи, че прекъсването на търговията обгръща " всички артикули ".

" Турция ще ползва прецизно и уверено тези нови ограничения, до момента в който израелското държавно управление не разреши непрестанен и задоволителен поток от филантропична помощ към Газа ", се споделя в публично изказване на Анкара.

През 1949 година Турция е първата страна с мюсюлманско болшинство, която признава Израел. Но през последните десетилетия връзките им се утежниха.

През 2010 година Турция приключи дипломатическите си връзки с Израел, откакто 10 пропалестински турски деятели бяха убити в конфликти с израелски командоси, които се качиха на борда на турски транспортен съд, опитващ се да пробие морската обсада на Израел на Ивицата Газа.

Отношенията бяха възобновени през 2016 година, само че две години по-късно двете страни изгониха висшите си дипломати в спор за убийствата на палестинци от Израел по време на митингите на границата сред Газа и Израел.

Ердоган все по-остро подлага на критика Израел след смъртоносната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври предходната година.

През януари той съобщи, че военната атака, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху стартира в отговор на нападението на " Хамас ", е " не по-малка от това, което направи Хитлер ".

Нетаняху отговори: " Ердоган, който прави геноцид против кюрдите и който държи международен връх по мятане в пандиза на публицисти, които се опълчват на ръководството му, е последният човек, който може да ни проповядва морал "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР