Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага

...
Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага
Коментари Харесай

Ердоган: Турция още не е разкрила всичко, което знае за убийството на Джамал Хашоги

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в следствието на саудитския публицист Джамал Хашоги, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от Франс прес.

"Още не сме дали всички данни, с които разполагаме ", съобщи Ердоган за телевизия "А-Хабер ".

Убийството на работещия за в. "Вашингтон пост " публицист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г. провокира всеобщо отвращение и мощно опетни образа на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Хашоги беше изострен критик на принца, който отхвърля да е забъркан в убийството му. Рияд твърди, че Хашоги е бил погубен при неразрешена от държавните управляващи интервенция.

Турция "е решена това дело да се проверява от интернационалното правораздаване ", съобщи Ердоган и прикани Съединени американски щати да употребяват въздействието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще даде документи и информация на интернационалното следствие.

Администрацията на президента Тръмп желае да резервира съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за директна замесеност на принца престолонаследник в убийството на Хашоги. Американските сенатори обаче бяха известени на закрити врата за изводите на Централно разузнавателно управление на САЩ по случая и са уверени, че Бин Салман е забъркан, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ердоган съобщи, че единствената причина Европейски Съюз да не желае да одобри Турция за собствен член е, че тя е мюсюлманска страна, съобщи ТАСС.

"Единствената причина да не одобряват Турция в Европейски Съюз е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат напряко ", съобщи Ердоган.

На 3 февруари френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо съобщи за радио Ер Те Ел, че Париж не вижда повече опция за обновяване на предприсъединителните договаряния с Турция до момента в който Анкара не направи "демократически и проевропейски избор ".

Турция е асоцииран член на Европейски Съюз от 1964 година и подаде молба за участие на 14 април 1987 година Преговорният развой за приемането й стартира на 3 октомври 2005 година

На 6 юли 2017 година Европейският парламент одобри резолюция, в която приканва страните от Европейски Съюз и Европейската комисия да преустановят договарянията до момента в който турските управляващи не внесат промени в конституцията на страната. През април 2017 година се състоя референдум за конституционна промяна в Турция, вследствие на който пълномощията на президента бяха доста разширени, напомня ТАСС.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да разгласи 24 април за народен ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

"Той е дилетант в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало ", съобщи турският президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР