Турция обмисля отварянето на нови гранични пунктове с източния съсед

...
Турция обмисля отварянето на нови гранични пунктове с източния съсед
Коментари Харесай

Ердоган обмисля отварянето на нови гранични пунктове с Иран

Турция обмисля отварянето на нови гранични пунктове с източния комшия Иран , сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган късно в сряда след диалози с иранския си сътрудник, защото те се стремят да съживят икономическите си връзки, предава " Ройтерс ".

Ердоган, говорейки на среща на турско-иранския бизнес съвет дружно с президента на Иран Ебрахим Раиси, упрекна интернационалните наказания против Техеран и пандемията от Коронавирус за спада в комерсиалните размери.

Търговията сред Турция и Иран доближи своя връх през 2012 година с близо 22 милиарда $, само че от този момент спадна. Той възлиза на 7,4 милиарда $ през 2023 година, като турския министър на търговията Омер Болат означи спад от към 10 милиарда $ година по-рано.

" Въпросът за отваряне на нови гранични врати с Иран също е в нашия дневен ред. Усилията за основаване на търговски центрове в граничните области за повишение на икономическото развиване на нашите гранични провинции не престават ", сподели той.

Турция, съдружник на НАТО, и Иран сега имат четири гранични пункта между тях . Един от тези пунктове, сред районите Гурбулак-Базерган, се строи от 2021 година

" Въпреки че излязохме от пандемията, ограничаващият резултат на глобите продължава " , сподели Ердоган, добавяйки, че Турция няма да прекъсне икономическите си връзки с Иран поради интернационалните ограничения.

" В настоящето положение глобите предизвикват проблеми в нашите бизнес връзки с Иран, изключително проблеми, породени от банковата система ", сподели Ердоган.

Пълното използване на преференциалното комерсиално съглашение сред Анкара и Техеран е най-хубавият метод за възстановяване на комерсиалните връзки, добави той.

Ердоган сподели, че чака поддръжката на Раиси , с цел да се подсигурява, че пречките пред интервенциите на турските компании в Иран, като проблеми с цените на горивата и рестриктивните мерки на честотата на самолетните компании, са позволени, добавяйки, че по-късно Анкара ще насърчи фирмите да влагат повече в Иран.

Икономиката на Иран буксува от глобите, наложени поради нуклеарната му стратегия. Техеран отхвърля изказванията на Запада, че има за цел да сътвори нуклеарно оръжие.

Турция, която също беше наранена от американски наказания за придобиването на съветски отбранителни системи, се опълчва на това, което назовава едностранни стопански наказания.
 Байдън прикани Конгреса да позволи продажбата на изтребители F-16 на Турция
Байдън прикани Конгреса да позволи продажбата на изтребители F-16 на Турция

Подкрепа от Белия дом за Анкара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР