Понякога ние като граждани и общество оставаме с впечатлението, че

...
Понякога ние като граждани и общество оставаме с впечатлението, че
Коментари Харесай

Експерт: Има нужда от педиатрични сестри, а не от частна детска болница

Понякога ние като жители и общество оставаме с усещането, че детското опазване на здравето се движи от скандал на скандал. Понякога в действителност по този начин наподобява. Защо създаде подобен скандал? Защото това не е първият път, в който желанието за изграждане на една частна детска болница, носеща това име, се появява като предложение. Този път обаче това решение беше утвърдено, освен това беше утвърдено при цялостно осведомително затъмнение ", съобщи в " Още от деня " Мария Брестничка - Национална мрежа на децата и член на публичния съвет за изграждане на Националната детска болница.

Тя добави, че нито публичният съвет, нито обществото са били осведомени за взетото решение.

" А в действителност трябваше. Бързам да кажа, че ние нямаме нищо срещу частната самодейност - тя е значима, има своето време и място, само че в подтекста, в който сега се намираме, една частна самодейност в действителност заплашва, а не друго, а Националната детска болница ".

Тя уточни, че когато се утвърждава една болница, главният аршин, който би трябвало да се гледа е дали има потребност от нея. Брестничка беше безапелационна, че има потребност от национална детска болница.

" Което обаче е доста друго от една частна болница с педиатрични кревати. Това са две напълно разнообразни понятия ".
По думите й Националната детска болница би трябвало да бъде " на върха на пирамидата ", което да дава допустимо " най-съвременната и сложна грижа ".

" Именно по тази причина ние през цялото време настояваме тази болница да бъде издигната на основа на разбор. Реално на кои потребности на децата ще дава отговор. Щастливи сме, че през днешния ден подобен разбор има и той доста ясно споделя, че няма потребност и в действителност даже има опасност от това да има припокриване на детските лечебни заведения, на детските кревати, т.е. да се разкрие нова болница ", добави Брестничка.
Тя посочи, че сега леглата, с които се разполага не се запълват изцяло. С други думи, сподели тя, " няма потребност от още болнични кревати, които единствено да предизвикат спомагателна свръххосптализация ".

" Има потребност от педиатри, от педиатри. От медицински сестри. Много постоянно експертите се майтапят с болежка бих споделила, че медицинските педиатрични сестри са изчезващ тип ".
Тя изясни, че това също е причина за нежеланието за частна болница, тъй като част от педиатричните медицински сестри ще отидат в частната болница.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР