Турция купува милиони барели дизелово гориво от Русия, което страните

...
Турция купува милиони барели дизелово гориво от Русия, което страните
Коментари Харесай

Турция купува огромни количества дизелово гориво от Русия, което вече не може да бъде продадено в ЕС

Турция купува милиони барели дизелово гориво от Русия, което страните от Европейски Съюз към този момент не могат да купят след налагането на наказания против износа на съветски петролни артикули, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Блумбърг.

Доставките на дизелово гориво от Русия за Турция през предишния месец са достигнали до най-високото си ниво от най-малко седем години насам, демонстрират данни на консултантската компания „ Вортекса “ (Vortexa Ltd.), оценени от Блумбърг. Това се следи откакто при започване на февруари Европейски Съюз спря покупките на съветски горива по море в отговор на нашествието на Москва в Украйна.

Макар че се очакваше Турция да усили доставките на съветски горива след налагането на европейските наказания, мащабите на това нарастване са впечатляващи. През март доставките за Турция доближиха до 10 млн. барела или съвсем 50 % повече от февруари. Тези количества са задоволителни да задоволят потреблението на страната за най-малко няколко седмици. Освен това доставките са евентуално преференциални за Анкара, тъй като най-вероятно са направени на преференциални цени.

„ Турция се облагодетелства най-вече, тъй като получава достъп до затруднените доставки на съветски дизел и газьол “, споделя Юджийн Линдъл, началник на отдела за рафинирани петролни артикули на консултантската компания „ Фактс глоубъл енержди “ (Facts Global Energy). Той добавя, че това значи също, че Русия намира покупател за своите артикули.

Доколкото Турция към момента може законно да купува горива от дизелов вид от Русия, търговците могат евентуално да внесат евтини количества за личните потребности на страната, а в същото време личното произвеждане на Турция може да бъде продавано на по-висока цена в Европейски Съюз. В каква степен това се случва не е ясно. Докато сумарният импорт на Турция се е нараснал през март поради доставките от Русия, износът й остава относително непрекъснат.

Картината може да е усложнена и от ремонтни действия в турските рафинерии. Това може да обоснове нуждата от по-голям импорт за посрещане на вътрешните потребности, които през декември се изчисляваха на 560 хиляди барела на ден.

„ Единственото разумно умозаключение е, че системата от рафинерии на Турция работи с доста по-нисък потенциал. Дали това е обвързвано със земетресението (от 6 февруари) занапред ще излиза наяве “, споделя Линдъл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР