Всеки родител с ученик с нетърпение чака ваканциите. Не за

...
Всеки родител с ученик с нетърпение чака ваканциите. Не за
Коментари Харесай

Психолог издаде какво трябва да правят учениците през лятната ваканция!

Всеки родител с възпитаник с неспокойствие чака ваканциите. Не за друго, ами това е време, в което и детето, че и родителите около него (а неведнъж и бабите и дядовците) няма да учат дружно.

Общо взето – лятната почивка е време за отмора освен за учениците, само че и за околните им. Но какво да вършим с малчуганите в месеците, в които не са на учебно заведение? Трябва ли да ги караме да учат въпреки всичко нещо? Да чета? Да считат? Или да ги оставим през целия ден да бичат яйляк – какво споделят в някои обитаеми места в България?

Е, по тематиката приказва практикуващият психолог и публицист Михаил Хорс.

По думите му най-важно е първо да вземе поради това в кой клас е детето ни.

Според психолога няма твърди правила и е значимо да се подходи към детето съгласно неговите потребности, ползи и стремежи.

„ Ако оставите ученолюбивите деца изцяло без да учат по време на лятната почивка, ще последват куп неуспехи и провали, а самото дете няма да е по никакъв начин предостатъчно от това.

Други малчугани пък демонстрират, че към този момент са толкоз изтощени, претрупани, че би било отлично да си починат. И тук просто е значимо родителите да имат няколко други възможности в главите си и да не се водят от мнението, че има златно предписание за това какво би трябвало да прави или не прави детето им “, изясни той.

Хорс означи, че седенето пред тв приемника, на телефона или на компютъра не е релаксация.

„ Препоръчително е да прекарвате интензивно време измежду природата, нужна е някаква активност, промяна на мястото, промяна на режима.

Всичко това си проличава доста по време на лятната почивка на детето.

Важно е и на какъв брой години е детето! Ако приказваме да вземем за пример за по-малки възпитаници, тогава можем да интегрираме ученето през ваканциите в някаква форма на игра, в този момент да вземем за пример има доста сходни занимателни настолни игри, които са свързани с образователния развой “, сподели той и разясни: „ Има и онлайн игри, само че е по-добре детето да не прекарва доста време пред другите цифрови устройства “.

Психологът акцентира, че има разнообразни рекомендации за по-големите възпитаници.

„ Що се отнася до по-големите възпитаници, които да вземем за пример би трябвало да бъдат готови за някакъв изпит (да речем) тогава е противоположното – коства си да настоявате и да премахнете от главата си концепцията, че той, горкият/горката, е уморен/а.

Важно е съжалението към детето или възприятието за виновност към него да не управлява родителите и те би трябвало да схванат, че след изпитите ще имат време за отмора “, заключи той. / 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР