Турция е открила значителни залежи на природен газ в Черно

...
Турция е открила значителни залежи на природен газ в Черно
Коментари Харесай

Очаква се Ердоган да съобщи добра новина, която ще възвести нова ера за Турция

Турция е разкрила обилни находища на природен газ в Черно море, съобщи организация Ройтерс, като се базира на два неназовани турски източника. Откритието може да помогне на страната да понижи зависимостта си от вноса на сила, в случай че газът може да бъде извличан за търговски цели, показва организацията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в сряда пред изпълнителни шефове на компании в този бранш, че ще заяви " добра вест " в петък, която ще възвести " нова епоха " за Турция. Думите му доведоха до скок на акциите на турските енергийни компании и на лирата. Ердоган не заяви повече детайлности, само че източниците показаха, че той има поради находище на газ в Черно море, а един от източниците уточни, че количеството на запасите евентуално може да посрещне енергийните потребности на Турция за интервал от 20 години.

Турският сондажен транспортен съд " Фатих " работи от края на юли в зона, известна като " Туна-1 " - към 100 морски благи северно от турския бряг в западната част на Черно море.

" Има находище на газ в " Туна-1 ", сподели източникът. " Очакваните находища са 26 трилиона кубични фута или 800 милиарда кубични метра. Това задоволява енергийните потребности на Турция за 20 години ".

Но той предизвести, че може да отнеме седем до 10 години за производството и оцени капиталовите разноски на сред два и три милиарда $.

Официални турски представители, в това число министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, споделиха, че Ердоган ще сервира персонално " изненадата ".

Турция съвсем напълно разчита на импорт, с цел да задоволява енергийните си потребности, само че прави изследвания за въглеводороди в Черно и Средиземно море, където изследванията ѝ в противоречиви води провокираха митингите на Гърция и Кипър.

Всяко понижаване на сметката на Турция за импорт на енергоизточници, която предходната година възлезе на 41 милиарда $ от снабдители като Русия и Иран, освен ще укрепи държавните финанси, само че ѝ ще помогне за понижаване на хроничния недостиг по настоящата сметка, който оказва напън върху турската лира, отбелязва Ройтерс. Макар тази вероятност да е несигурна и отдалечена във времето, турската лира укрепна в сряда след завоалираните изказвания на Ердоган, показва организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР