Турция е издала заповед за арест на ислямския проповедник Фетхуллах

...
Турция е издала заповед за арест на ислямския проповедник Фетхуллах
Коментари Харесай

Издадоха заповед за арест на Гюлен за убийството на руския посланик Карлов

Турция е издала заповед за арест на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен и на още седем души по отношение на убийството на съветския дипломат в Анкара през декември 2016 година, оповестява Ройтерс, като се базира на информация във в. " HaberTurk ". Заповедта за арест е издадена ден преди посещаване в Турция на съветския президент Владимир Путин.

Руският дипломат в Анкара Андрей Карлов беше убит на 19 декември 2016 година на откриването на фотоизложба в турската столица. Нападателят - полицейски чиновник Мевлют Мерт Алтънташ, е извикал " Аллах акбар " /Аллах е велик/ и " Не забравяйте Алепо! ", когато е разкрил огън, намеквайки явно за съветската интервенция в Сирия. Той бе премахнат на място от турските силите за сигурност.

Путин идва на следващия ден на двудневно посещаване в Турция, по време на което ще се срещне с турския президента Реджеп Таийп Ердоган и с иранския си сътрудник Хасан Рохани. Турция, Русия и Иран са гарантки за мирните договаряния в Астана, на които бе взето решение за основаване на зони за " деескалация " в Сирия, напомня Ройтерс.

Ердоган съобщи, че придвижването на Гюлен стои зад убийството на съветския дипломат. Гюлен отхвърля тези обвинявания. Анкара упреква също Гюлен за организирането на опита за прелом в Турция от юли 2016 година Гюлен, който от 1999 година живее в Съединени американски щати, отхвърля всякаква връзка с опита за прелом, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вестник " Хабертюрк " показва, че турските управляващи са наредили ареста на Гюлен и още седем души с аргумента, че убийството е осъществено по тяхна заповед.

До момента управляващите са арестували други седем души, в това число трима служители на реда, по отношение на убийството, заяви в. " Хюриет ".

Нападателят е от региона на Сьоке в Югозападна Турция, считан за един един от най-светските региони на страната. Баща му бе споделил, че държанието на сина му почнало да се трансформира, откакто влезнал в полицейската академия, като станал по-религиозен, съгласно информации в турските медии.

Докато лозунгите, които е скандирал килърът, подсказват благосклонности към радикална ислямистка идеология, придвижването на Гюлен проповядва междурелигиозен разговор. Турското държавно управление споделя, че сходни проповеди целят да маскират същинската същина на придвижването, което Анкара преглежда като терористична организация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР