Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му вече

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му вече
Коментари Харесай

Анкара: Повече не приемаме отношение към турските кипърци като към малцинство

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че страната му към този момент не приема отношението на управляващите на Република Кипър към кипърските турци като към малцинство.

" Ръководството на Република Кипър дава приоритет на нейния суверенитет и по тази причина желае да позволи съществуващите въпроси ", сподели той на конференция с президента на Турската република Северен Кипър Ерсин Татар в Никозия.

" Кипърските турци са малцинство на острова. Вече не одобряваме това. Тази полемика е затворена за нас ", заяви организация Ihlas.

Чавушоглу напомни, че предлагането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за привикване на районна конференция за Кипър и Източното Средиземноморие към момента е в действие.
 Мицотакис: Гърция не приема разновидността „ две страни ” за Кипър Мицотакис: Гърция не приема разновидността „ две страни ” за Кипър
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис повтори твърдата позиция на държавното управление си, която отхвърля решението за две страни по въпрос...

" Турция и Северен Кипър са уверени, че нито една от страните не може да претендира еднолично за шелфа. Ние няма да позволим това и ще защитим правата си. Предложението на Северен Кипър за заслужено систематизиране на приходите (от морски разработки на петрол и газ) е от голяма важност. Ако разпределението на приходи не е равно, ще създадем това, което се изисква ", сподели Чавушоглу.

Той удостовери позицията на Анкара във връзка с уреждането на въпроса в Кипър, като означи, че " решението би трябвало да се основава на признаването на равенството на двата народа на острова и суверенитета на двете страни Кипър ". Конференцията в Женева по кипърския проблем, съгласно Чавушоглу, не е донесла резултати заради неналичието на еластичност и предпочитание на кипърските гърци да разрешат казуса.

На 27-29 април в Женева се организира неофициална конференция за разрешаване на кипърския проблем в обичайния формат „ пет плюс един “, т.е. с присъединяване на водачите на гръцката и турската общественост на острова, външните министри на страните гаранти за кипърската сигурност (Гърция, Турция и Великобритания), както и генералния секретар на Организация на обединените нации.

На тази среща на върха позициите на страните се разминаха радикално: турско-кипърската делегация, като причина за обновяване на преговорния развой, сложи искане за нуждата да се признае съществуването на две страни на острова, което опонира на наредбите на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че в Кипър би трябвало да се сътвори федерация от две зони и от две общини. А от гръцко-кипърска страна настояха за прецизно съблюдаване на този главен интернационален документ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР