Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че уважава изявлението на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че уважава изявлението на
Коментари Харесай

Ердоган смята, че Русия няма нищо общо с взривовете в Полша

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че почита изказването на Русия по отношение на падналите в Полша ракети, съобщи Анадолската организация.

" За нас е значимо, че Русия споделя, че това няма нищо общо с тях. Изявлението на Байдън, че ракетите не са съветско произвеждане, демонстрира, че те не са свързани с Русия ", уточни турският водач.

По думите му обстановката би трябвало да бъде разследвана и той ще беседва с съветския президент Владимир Путин, когато се върне в Турция, показва Ройтерс. " Разследването и изследването са наложителни ", акцентира той.

" Докато се опитваме да съберем Русия и Украйна към една маса, няма потребност да намираме трети сътрудник в тази война ", съобщи още президентът.

Според Ердоган няма да има губещи от мир сред Русия и Украйна.

По отношение на зърнения кулоар през Черно море турският водач съобщи, че договарянията не престават непрестанно и няма проблеми. Той означи, че до момента по коридора са превозени близо 11 тона зърно към международните пазари.

" Ще проведем диалози с господин Путин и ще обсъдим превозването на торове и амоняк. Ще се постараем да увеличим интервала (на сделката) на една година ", сподели той на конференция след срещата на върха на водачите на Г-20 в Индонезия.

Президентът разяснява и терористичната офанзива в истанбулския квартал Бейоглу на 13 ноември, при която починаха шестима души, а десетки други бяха ранени.

" Тези, които поддържат терористичната организация под предлог, че се борят против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), също са сътрудници във всяка пролята капка кръв ", съобщи той, явно имайки поради поддръжката за сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Турция за сирийско отклонение на терористичната ПКК.

Съединените щати си сътрудничеха на терен в Сирия със СЗН в битката против " Ислямска страна " и осигуряваха оръжие на кюрдските бойци.

" Очакваме откровената поддръжка на всички наши другари и съдружници за справедливата битка на Турция ", сподели още Ердоган.

Той се закани, че Турция ще продължи уверено да ползва тактиката си за " елиминиране на терористичната опасност от нейния източник ".

" Независимо какво вършат, без значение зад кого се крият, терористите няма да могат да избегнат горчивата орис, която ги чака ", предизвести той. " В бъдещето на нашата страна и на нашия район няма място за каквато и да е форма на тероризъм ", акцентира Ердоган.

По отношение на закупуването на F-16 от Съединени американски щати Ердоган съобщи, че американският президент Джо Байдън е споделил, че " има позитивни развития ".

Турският президент засегна и въпроса с присъединението на приетата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) като наблюдаващ към Организацията на тюркските страни.

" С това решение не е належащо да получаваме позволение от на никое място, от никоя страна. Тази работа е приключен факт ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР