Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина за Техеран, където днес

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина за Техеран, където днес
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се срещат в Техеран

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува за Техеран, където през днешния ден ще взе участие в среща за Сирия с сътрудниците си от Русия и Иран, Владимир Путин и Ебрахим Раиси, съобщи Българска телеграфна агенция.

Всяко посещаване в иранската столица е значимо. Този път обаче, като се вземе поради интензивността на процесите в района, може да се каже, че тази аудиенция е от особена значимост за Турция, поради на връзките ѝ със страните от Персийския залив, които напоследък се усъвършенстваха или се възстановиха.

В Техеран Ердоган първо ще взе участие в 7-ата среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред Турция и Иран.

След това той ще се включи в срещата в троен формат с президентите на Русия и Иран, която ще бъде отдадена на Сирия.

Според пресслужбата на турския президент се чака тримата да обсъдят настоящата обстановка в Сирия, в това число политическия развой, плана за нова конституция и битката против тероризма.

Много значим за Турция е въпросът за връщането на сирийските бежанци назад, който основава съществено безпокойствие на Ердоган във вътрешнополитически аспект заради мощното неодобрение даже на личния му електорат против бежанците.

Срещата в Техеран ще се състои на фона на проектите на Турция за въоръжена интервенция в Сирия за основаване на 30-километрова зона за сигурност.

Миналия месец турският парламент гласоподава нов мандат на армията за трансгранична интервенция в прилежащата страна.

Техеран и Москва, които поддържат режима на президента Башар ал Асад, обаче се оповестиха срещу сходна атака. Анкара от своя страна поддържа бунтовниците.

Ето за какво се чака това да бъде сериозният въпрос в диалозите.

Със сигурност се чака Ердоган още веднъж да изрази решимостта на Турция да организира офанзивата в Сирия, която смята за жизненонеобходима за националната си сигурност.

Русия, Турция и Иран са тримата съществени задгранични играчи във войната в Сирия от началото на 2011 година.

Според уеб страницата на турската проправителствена телевизия " А Хабер " все още Иран е в позицията на страна, стремяща се да заеме в Сирия мястото на Русия, която се изтегли от там.

" Следователно Русия може да извършва ролята на медиатор сред Турция и Иран, когато става въпрос за трансграничната интервенция. Със сигурност очите на света ще бъдат обърнати през днешния ден към Техеран ", показва " А Хабер ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР