Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави ново условие, за да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави ново условие, за да
Коментари Харесай

Ердоган опитва да изтъргува членство на Турция в ЕС, за да пусне Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сложи ново изискване, с цел да вдигне ветото пред присъединението на Швеция към НАТО.

Малко преди срещата на върха във Вилнюс, Ердоган разгласи, че Анкара може да се утвърди участието на Швеция, в случай че " се отвори пътят " за присъединение на Турция към Европейския съюз.
Държавата имаше статут на кандидат-член на Европейски Съюз в продължение на близо 20 години, само че договарянията вървяха без изключително огромен прогрес.Отношенията с Брюксел се утежниха внезапно през 2016 година, малко след опита за боен прелом против Ердоган, а от този момент вероятностите към участие на Турция в Европейски Съюз бяха на практика занулени.Все отново Европейски Съюз разчита на Турция като стратегически сътрудник поради възпирането на мигрантската вълна от Близкия Изток и Северна Африка към Европа.
Досега турският президент поставяше напълно разнообразни условия за одобрение на влизането на Швеция в НАТО - той твърдеше, че Стокхолм приютява " терористични организации " поради заселването на деятели на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия.

Ердоган изисква екстрадицията на група кюрдски изселници в Швеция, част от които обаче към този момент имат шведско поданство.

Ердоган създаваше спънки и пред влизането на Финландия в НАТО, само че се съгласи да ги вдигне, в случай че кандидатурите на двете скандинавски страни се разделят.

Точно преди да замине за Литва, Ердоган разгласи: " Първо, дано да отворим пътя на Турция за Европейски Съюз, а по-късно ние ще отворим пътя за Швеция, както направихме и за Финландия ".

Според Guardian - позицията на Ердоган може да бъде изменена в последния миг с напъните на американския президент Джо Байдън. Медията показва, че Съединени американски щати може да позволи договорка за продажба на изтребители F-16 на Турция, в случай че участието на Швеция в НАТО получи зелена светлина.

Досега Конгресът се опълчва на тази скица поради напрежението сред Анкара и Гърция в последните години и поради решението на Ердоган да купи съветската ПВО-система С-400 със договорка от 2016 в нарушаване на правилата на НАТО.

Гърция, която също е наранена страна по проблема и също е член на НАТО, упорства за гаранции, че изтребителите няма да бъдат употребявани от Турция против нея в разногласията за надзор над Егейско море. Същата позиция е защитавана и от шестима американски конгресмени в писмо до държавния секретар Антъни Блинкен.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР