Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в сряда, цитиран от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в сряда, цитиран от
Коментари Харесай

Освободителна група. Ердоган не смята Хамас за терористична организация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели в сряда, представен от Ройтерс, че Хамас не е терористична организация, а освободителна група, която се бори за отбрана на палестинските земи и народ.

Паравоенната палестинска формация Хамас е оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейския съюз (ЕС) и Израел. Тя против Израел досега на 7 октомври. Впоследствие Израел. Хиляди хора са изгубили живота си в спора досега.

" Хамас не е терористична организация, а освободителна група, " муджахидини ", които водят борба за отбрана на своите земи и народ ", сподели той. Арабската дума " муджахидини " отбелязва хората, които се борят за своята религия.

Ердоган също по този начин жигосах западните сили, които показаха поддръжка за ответните дейности на Израел против Хамас, като сподели, че " западните сълзи, пролети за Израел, са демонстрация на двуличие ".

Ердоган прикани за неотложно преустановяване на огъня сред израелските и палестинските сили и добави, че мюсюлманските страни би трябвало да работят дружно, с цел да обезпечат дълготраен мир в района.

Турция е част от НАТО, чиито членки в огромната си част считат Хамас за терористична формация.

Думите на Ердоган провокираха укор от страна на италианския заместител министър-председател Матео Салвини, който сподели, че те са " тежки и отвратителни и не оказват помощ за деескалация ".

" Ще предложа на моя сътрудник (външния министър Антонио) Таяни да изпрати формален митинг и да извика турския дипломат ", сподели Салвини.

Турция осъди гибелта на цивилни жители вследствие на дейностите на Хамас на 7 октомври, като също по този начин прикани Израел да реагира сдържано.

Преди събитията през октомври Турция работеше за възобновяване на обтегнатите връзки с Израел. Сега Ердоган сподели, че е отменил планувано пътешестване до Израел.

Турция приема членове на Хамас на своя територия и поддържа основаването на палестинска страна в историческата област Палестина. Съединени американски щати, само че считат, че Хамас би трябвало да бъде отстранена напълно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР